Лукойл обяви официално, че обмисля продажбата на рафинерията си в

...
Лукойл обяви официално, че обмисля продажбата на рафинерията си в
Коментари Харесай

Лукойл официално обяви продажбата на Нефтохим

" Лукойл " разгласи публично, че обмисля продажбата на рафинерията си в Бургас - " Нефтохим ". " Предвид значителното изменение на изискванията за реализиране на активността на предприятията от групата " Лукойл " на територията на България, компанията стартира работа по преразглеждане на тактиката си във връзка с този актив. С помощта на интернационалните консултанти ще бъдат оценени разнообразни варианти, в това число продажбата на бизнеса ", оповестиха от компанията.
През ноември ръководещите се схванаха вносът на съветски нефт в България да бъде преустановен " в период не по-рано от 1 март 2024 година и не по-късно от 15 март 2024 година "
" Преразглеждането на тактиката е разследване от приемането от страна на държавните органи на България на дискриминационни закони и други несправедливи, пристрастни политически решения по отношение на рафинерията, които нямат нищо общо нито с цивилизованото контролиране на огромния бизнес, нито с увеличението на приходната част на бюджета на страната ", споделят от " Лукойл ".
Оттам оповестиха, че ще осведомят държавните органи на страната и Синдиката на Българските Нефтохимици " Лукойл " за по-нататъшните дейности на компанията във връзка с активите й в България.  
През октомври финансовият министър Асен Василев разгласи пред " Файненшъл таймс ", че българското държавно управление наложи високи налози върху активността на съветски енергийни компании за да принуди " Газпром " и " Лукойл " да изоставен европейския пазар. Тогава той уточни, че натискът на държавното управление е предиздвикал " Лукойл " да стартира процеса на продажба на рафинерията си в Бургас- " Нефтохим ", като има интерес от евентуални купувачи.
Малко по-късно, още веднъж през октомври, главният акционер в бургаската нефтена рафинерия " Нефтохим " - " Литаско " (Litasco SA), разгласи, че не е получавала никакви оферти за продажба на предприятието.
Министърът на финансите Асен Василев съобщи през вчерашния ден, че са имали изпреварваща информация за това, че " Лукойл " преразглежда активността си в България и обмисля продажба на бизнеса у нас.
" Радвам се, че са оповестили това, разяснява Василев пред публицисти на граничния пункт " Капитан Андреево ".
Според него всяка една компания има опцията и правото да реши къде да оперира и какво да прави със личните си активи, уточни Василев. Той разясни, че от позиция на българското държавно управление рафинерията би трябвало да бъде подсигурена посредством представител на страната, тъй че тя да продължи да оперира по опция със стратегически вложител и българският интерес да бъде предпазен.
Василев увери, че няма риск България да остане без горива в тази обстановка.
" Ако желаете да продавате нещо, желаете то да е печелившо и да работи ", разяснява министърът и добави, че няма някаква дискриминация към сдружението.
" Ние съблюдаваме прецизно законодателството, което е признато от Народното събрание ", съобщи Василев.
Скъпи горива, монопол върху данъчните хранилища, неплащане на налози в българската хазна, укриване на облаги, замърсявания на околната среда... Всички тези проблеми, а и доста други, свързани с " Лукойл Нефтохим ", бяха повдигани години и години наред от самостоятелни специалисти, медии, опозиционни политици. Но по този начин и не влязоха в полезрението на държавното управление, ръководено над десетилетие от водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Навремето той даже не криеше извънредно околните си връзки с някогашния изпълнителен шеф на компанията Валентин Златев. Никой от обкръжението на Борисов не смееше да се закача с " Нефтохим ", с изключение на починалия някогашен началник на митниците Ваньо Танов.
Т.нар. дерогация за " Нефтохим " (временно изключение от ембаргото на Европейски Съюз за вноса на съветски петрол) бе извоювана от държавното управление на Кирил Петков през май 2022 година и важеше до 5 декември 2024 година Мотивът - да се приготви преходът на предприятието за работа напълно с разнообразни от съветския вид " Уралс " типове нефт и да няма разтърсвания на пазара на горива.
Очакванията на потребителите бяха за понижаване на тогавашните високи цени и въпреки по-бавно от желанията, това се случи. Действително аргументите бяха главно чисто пазарни и нееднократно е коментирано и обосновавано с разбори, че " Нефтохим " продължава да се възползва от евтиния " Уралс " в ущърб на потребителите.

Малко история

Петролната рафинерия на " Нефтохим " стартира работа 1963 година Приватизирана е през 1999 година от държавното управление на Иван Костов (ОДС).Тогава 58% от капитала й придобива съветската компания " Лукойл ". Останалите са пуснати по линия на всеобщата приватизация и препоръчани на чиновниците. С времето " Лукойл " съумява да консолидира собствеността.
Днес главен акционер (с 89,97 % от капитала) в " Лукойл Нефтохим Бургас " е записаното в Швейцария сдружение " Литаско ". То е дъщерна компания на " Лукойл " и неин извънреден търговски представител за интернационалния пазар. " Лукойл Нефтохим " години наред не бе плащала налог облага. Това е допустимо, тъй като работеше в България посредством " Литаско ", която купуваше от съветската " Лукойл " недопечен нефт и го продаваше на рафинерията. След това купуваше назад модифицирания нефт и го продаваше на потребителите. Освен това отчиташе, че е на загуба в страната.
Целта на медиатора е да купи на ниска цена и да продаде скъпо. Така налозите от облагата на рафинерията в Бургас отиваха назад в Русия.През януари 2023 година служебното държавно управление и компанията оповестиха, че цялата икономическа активност на " Лукойл Нефтохим " към този момент е преместена в България. От това следваше сдружението да стартира да си заплаща налозите, само че останаха единствено обещанията.> Проф. Румен Гечев:
Рафинерията би трябвало да работи обикновено

" Аз не се греша в работата на непознати корпорации. Мен ме интересува българският интерес. Да работи обикновено рафинерията, да предлага съответните горива на българския пазар на налични цени. Какви тактики имат и кой е притежателят, това си е тяхна работа, сподели народния представител от Българска социалистическа партия Румен Гечев.


Доц. Григор Сарийски:
Компания може да бъде разпарчетосана

  " Лукойл " има монопол върху търговията с горива, защото държи огромна част от обществените хранилища, тъй че не можете да внесете и 1 кг нефт, в случай че не сте обвързван с компанията ". " Лукойл " от много време практикува така наречен трансферно ценообразуване. Това е прекачване както на доставките, по този начин и на продажбите през трети лица и по този метод лимитират данъчната основа, на която би трябвало да платят налози.
Прехвърлянето от едни ръце в други ще докара до още от същото. Единствената разлика, която може да настъпи, е в случай че се разбие дейно монополът, само че това неща нямам доверие да бъде направено, защото прехвърлянето на компанията в настоящето й положение, би трябвало да бъде част от съглашението. Защото никой не би желал да купи компания, която по-късно да бъде разпарчетосвана.
Това ще бъде мотив да се пипнат цените, тъй като промяната на компанията постоянно е мотив да се направи нещо, което да има по-голяма финансова полза за нея. Очаква се вероятно нарастване на цените, несъмнено, имате предлог да го вършиме, тъй като не малко се изприказва, а и до неотдавна беше истина, че има огромна разлика сред съветския нефт и останалите сортове.
Второ - трансформират се логистичните вериги... ще се трансформират и застраховките. Все учредения, на които даже официално новият притежател ще може да усилва продажната цена в бензиностанциите.
/Пред БНР/


Васил Велев, АИКБ:
Всичко ще зависи от купувача

" От Асоциацията на индустриални капитал в България (АИКБ) нямат данни за евентуален интерес към активите на " Лукойл " в България ", съобщи ръководителят на АИКБ Васил Велев.
Според него при съществуване на добър стратегически вложител със съществени благоприятни условия, компанията би могла да се развие. В отговор на въпрос кой е печеливш и кой е губещ от създалата се обстановка, Велев уточни, че отговорът зависи от това в чии ръце ще попадне рафинерията.     " България има изгода от добре работеща рафинерия. Ние, от една страна, имаме най-ниските цени на горивата, доставяме и района с дизел, а въпреки това, в последните две години се промени бизнес моделът и компанията стартира да заплаща корпоративен налог в България, което и нашият интерес ", сподели Велев.
Велев твърди, че според от евентуалния покупател, опциите и уменията му, компанията може да се развие или да банкрутира. Той подсети за поредност от случаи с огромни български компании, попаднали на недобри притежатели, които към този момент са изчезнали от икономическата карта на България.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР