Лукойл Нефтохим България мести дейността си у нас и занапред

...
Лукойл Нефтохим България мести дейността си у нас и занапред
Коментари Харесай

Голяма промяна за Лукойл България, внася повече пари в хазната

" Лукойл Нефтохим България " мести активността си у нас и отсега нататък ще заплаща налозите си в България. Това заяви след среща на кабинета с управлението на компанията вицепремиерът Христо Алексиев. Решението е взето взаимно със служебното държавно управление и не е политическо, а чисто икономическо и прагматично, безапелационен беше той. Отпадат и всички медиатори по веригата.

" С управлението на " Лукойл " постигнахме договореност от 1 януари 2023 те да трансферират цялата си икономическа активност в България. Тоест, цялото произвеждане, всички доходи и налози от тяхната активност да бъдат плащани у нас, а не както до момента - в Холандия или Швейцария. Смятаме, че това е заслужено, откакто тази рафинерия е в България, и " Лукойл Нефтохим Бургас да регистрира своите доходи тук, в България. Вече има взето решение от тяхна страна, несъмнено, това би трябвало да бъде формализирано ", съобщи вицепремиерът, написа dir.bg. 
-->
Това прави спомагателни доходи от налози в размер на към 600-700 млн. лв. следващата година, а за тази година - още 100 млн. лева в хазната, пресметна Христо Алексиев. Миналата година компанията е внесла едвам 3,5 млн. налози, подсети той за съпоставяне.

С тези пари ще компенсират енергийно бедните с таргетирана стратегия за уязвимите пластове на обществото, както и бизнесът. " Мярката за 25 стотинки, въпреки че ще я продължим, не беше най-справедливата ", разяснява Алексиев.

" Държавата не отстъпва нищо, а се възползва от дадената дерогация за импорт на недопечен нефт. Това, което сме се разбрали, значи, че всички медиатори по веригата няма да ги има ", сподели още транспортният министър.

От съветска страна разясниха, че смятат този ход за верен и обективен, откакто компанията създава на българска територия.

" Техническата подготовка по новата система е в ход, с цел да може да проработи от 1 януари ", сподели шефът на " Лукойл Нефтохим Бургас " Илшат Шарафутдинов.

" Надявам се, че по този начин квалифицираните решения ще разрешат на стопанската система и жителите да получат оптимален резултат за това, което се договорихме. Това е въпрос за работни места. Вицепремиерът означи, че 1300 души работят в " Нефтохим ", само че като се вземат поради и предприятията, които са свързани с нашата активност, това са над 10 хиляди работни места, добави Шарафутдинов. До края на годината планираме да сме преработили 7,1 млн. тона, тази година имаме рекордно произвеждане, към 50% е експорт, сподели мениджърът на " Лукойл Нефтохим ".

" Виждате, че интензивният разговор, който имахме, даде своя резултат ", добави Алексиев. " За много малко време успяхме да създадем правната рамка на механизъм, който да дава отговор на ползите на двете страни ", сподели още той.

" Няма нищо политическо в това решение. Няма политически причини, те са чисто стопански ", изясни в отговор на журналистически въпрос Христо Алексиев.

" Ако България си е изиграла добре картите с дерогацията, за какво да се лишава от този експорт? ", попита вицепремиерът. " Защо е нужно да си нарушава външнотърговското салдо? И от експортьор на горива да стане вносител, за какво, в случай, че това сега не ни е неразрешено? Нашите съображения са чисто стопански и прагматични и дейностите ни са в европейската рамка ", реагира вицепремиерът. 

" Дерогацията не ни не разрешава експорт на нефтопродуктите, макар че са създадени от съветски недопечен нефт. Въпросните артикули към този момент се водят създадени в България ", изясни на медиите зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

" Споразумението, което се реализира през днешния ден, отваря вратата в българския бюджет да влизат повече налози, както и за облагане на свръхпечалбите ", разяснява и министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов, като акцентира, че това ще докара до трайно разрешаване на проблемите с горивата и техните цени.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР