Лука Бресел е най-новият член в най-престижния снукър “клуб -

...
Лука Бресел е най-новият член в най-престижния снукър “клуб -
Коментари Харесай

Белгиец е новият световен шампион по снукър

Лука Бресел е най-новият член в най-престижния снукър “клуб ” - този на международните първенци. 28-годишният белгиец записа името си в историята на джентълменския спорт с успех в “Крусибъл ” с 18:15 над четирикратния първенец Марк Селби.

Суперлативите за Бресел не спираха през целия шампионат, а пътят му към короната надали можеше да бъде начертан по-трудно - той трябваше да победи поредно Марк Уилямс, Рони О’Съливан и „ Веселяка от Лестър “, които са трима от най-великите освен в шефилдския спектакъл на фантазиите, ами и въобще в историята на снукъра.

В добавка към това атрактивният занаятчия на щеката от Белгия се нуждаеше от най-големия (буквално) поврат в “Крусибъл ” - обезщетено девет фрейма закъснение против приятната изненада на шампионата Съ Дзяхуей на полуфиналите.

Бресел е едвам четвъртият международен първенец, който не е роден във Обединеното кралство и първият от така наречен “Континентална Европа ” - другите са канадецът Клиф Торнбърн, ирландецът Кен Дохърти и австралиецът Нийл Робъртсън, написа Гонг.

Като добавка към магнитуда на достижението на Бресел идва фактът, че Селби извънредно рядко губи въобще финали на ранкинг равнище - до момента „ Веселяка от Лестър “ беше спечелил 19 от последните си 21, като единият от двата изгубени беше в Shoot Out.

Самият Селби се постара да внесе конспирация в решителната сесия от борбата за трофея, тъй като изоставаше с 10:16, само че имаше комфортна маса да стартира печеливша аудиенция за 16:16. Грешките му обаче бяха осъдени от Бресел, който бе заплатен за напъните си през всичките 17 дни на Световното и записа повече от справедливо името си измежду първенците в “Крусибъл ”.

Лука, който по този начин или другояче непрекъснато изяснява за безгрижния си метод към играта и метода на живот, може също толкоз справедливо да се отдаде и на празнуване на най-забележителното достижение, за което един състезател може да мечтае.

Походът му към трофея наподобява на този на Джо Джонсън от 1986 година, когато той също няма предходни извоювани мачове в Шефилд, само че съумя да стигне до купата след триумф над Стив Дейвис във финала.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР