Ловецът на елени“ остава може би най-известният филм за руската

...
Ловецът на елени“ остава може би най-известният филм за руската
Коментари Харесай

Как са представени руснаците в култовия филм „Ловецът на елени“

„ Ловецът на елени “ остава може би най-известният филм за съветската диаспора в Америка.

Все отново има колорит. Строго видяно в продукцията не са изобразени тъкмо руснаците.

Филмът „ Ловецът на елени “ (1978) на Майкъл Чимино има доста регалии и трофеи. Това е един от емблематичните шлагери на новия Холивуд – така се назовава интервалът в историята на американската кино промишленост (от края на 1960-те до началото на 1980-те години), когато режисьорите за малко време взимат връх над продуцентите, а авторските филми събират положителни приходи в касите. Това е и един от първите филми за войната във Виетнам. Чимино сполучливо опровергава стандарта, че филм на сходна тематика не може да заинтиргува необятната аудитория. Зрителите изпълват кината и даже тричасовият хронометраж на кино лентата не ги стопира.



Legion Media

Именно поради „ Ловецът на елени “ паметният артист Кристофър Уокън получава единствения си Оскар, а Мерил Стрийп за първи път е номинирана за влиятелната премия.
„ Руска рулетка


Legion Media

Как изобщо се появява съветската тематика във кино лентата? В истинския сюжет, наименуван „ Човекът, който пристигна да играе “, няма нито нито руснаци, нито Виетнам. Първоначалната версия споделя за американци, играещи съветска
рулетка в Лас Вегас. Нова история измисля прикрепеният към плана режисьор Майкъл Чимино, който става и един от сценаристите във финалната версия.



Legion Media

„ Руска
рулетка “ се трансформира в метафора за виетнамската военна случка, а националността на героите очевидно подсказва самата смъртоносна игра.

„ Ловецът на елени “ също е филм за смесването на културите в американското общество. Изселниците от Руската империя, възпитани в американските полезности, отиват да се бият с комунистите във Виетнам. Режисьорът, с цел да укрепи този акцент, демонстрира в детайли в първата част на кино лентата по какъв начин живее съветската диаспора в Пенсилвания. Точно поради това и изпълнената от тях ария God Bless America звучи доста прочувствено в края на кино лентата.



Legion Media

Все отново животът и обичаите на тази диаспора до огромна степен са измислени от Чимино. Режисьорът и основните артисти посвещават една седмица от живота си, с цел да се потопят в изискванията, в които живеят героите на бъдещия им филм. Те пътуват с кола през пустошта, даже „ нахлуват “ на същинска съветска женитба. Но това пътешестване се случва едвам в края на подготвителния интервал, когато сюжетът към този момент отдавана е написан.

Чимино е италиано-американец и сигурно би могъл да опише италианската общественост в Америка по доста по-реалистичен метод. Въпреки това Франсис Форд Копола по това време към този момент е снимал две елементи от „ Кръстникът “, гангстерска сага, която слага нова летва в изобразяването на италианските американци. Освен това „ Ловецът на елени “ е сходен по драматургия на първата серия: там също се повдига тематиката за смесването на народите в Америка в подтекста на войната (макар и Втората международна война), а фамилните ритуали играят голяма роля в сюжета. Чимино и Копола стартират филмите си с дълга сцена от женитба. За ролята на ловеца на елени Майк Вронски режисьорът избира Робърт де Ниро, който изиграва кръстника на младия Вито Корлеоне във втората серия на паметния филм.



Legion Media

Благодарение на съветската тема Чимино съумява да се дистанцира оптимално от хитовата поредност и да избегне непотребните съпоставения.
Съветската „ Катюша “ на белоемигрантска женитба
Еклектизмът тук цари на всички места. Вземете имената на основните герои. Героят на Робърт де Ниро явно дължи семейството си на Лев Толстой и „ Анна Каренина “, а тя е по-скоро полска. Украинско-беларуското фамилно име на героя на Кристофър Уокън – Ник (Никанор) Чеботаревич – се произнася с ясна неточност, вместо „ б “ се споделя „ в “: „ ЧеВотаревич “ (Chevotarevich). Стенли – последната роля на артиста Джон Казале – е именуван от приятелите си по полски фасон Стош (Stosh). Героите приказват комбинация от славянски езици и подвигат „ съветския “ тост, обичаен за холивудското кино .



Legion Media

Сватбата на семейство Пушкови – Стивън (Джон Савидж) и Анджела (Рутаня Алда) – е снимана в катедралата „ Св. Теодосий и Лемко Хол “ в Кливланд, където плътно живеят карпатските русини. Те също са снимани в тълпата.

Отделен куриоз е изборът на музика. Като да вземем за пример по какъв начин участниците стартират да танцуват танц, наподобяващ обичайния казачок, само че на доста несъответствуваща песен – романса „ Тройка “ на композитора от времето на царска Русия Петър Булахов. И в края на вечерта всички пеят дружно „ Катюша “, известна руска ария, която емигрантите от тези години надали са знаели наизуст (времето на деяние е краят на 1960-те години, т.е. героите идват в Съединени американски щати преди или директно след Октомврийската гражданска война, или пък са деца на имигранти). Изборът е ексцентричен, въпреки и изцяло подобаващ със сюжета. Катюша копнее за своя обичан, който е някъде „ на далечната граница… пази родната си земя “. Така е и тук – сватбеното празненство е и сетен гуляй, тъй като брачният партньор и двама негови другари би трябвало да заминат за Виетнам след тържеството.



Legion Media

Показателно е също, че от всички артисти, които играят значими за сюжета функции, единствено двама са от някогашната Руска империя, а и те надалеч не са на напред във времето. Това е латвийката Рутаня Алда (съпругата на Стивън) и Джордж Дзундза (приятел на основните герои), наследник на остарбайтери – украинец и полякиня, които германците принудително водят в Германия по време на Втората международна война, с цел да работят във фабрика.

Честно казано, коства си да се каже, че част от еклектиката във кино лентата наподобява много реалистична. Виждаме православна венчавка, само че всички, в това число свещеникът, приказват британски, а тенекии са вързани на колата на младоженците, което е доста американско. Като цяло е явно, че Чимино не се стреми към историческа достоверност – той снима по-скоро алегория, в сравнение с драма, по тази причина в името на художествената истина постоянно жертва достоверността. И освен в съветските подиуми.



Legion Media

Премиерата на „ Ловецът на елени “ на филмовия фестивал в Берлин приключва със скандал – съветската делегация напуща залата по време на прожекцията в символ на митинг. Те обаче въобще не са възмутени от неточностите в облика на съветската диаспора, а от демонизирането на виетнамските комунисти.

създател: НИКОЛАЙ КОРНАЦКИ

източник: bg.rbth.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР