Ловешкият завод за електроинструменти не е работил на печалба от

...
Ловешкият завод за електроинструменти не е работил на печалба от
Коментари Харесай

ББР търси купувачи на "Спарки" и "Спарки Елтос"

Ловешкият цех за електроинструменти не е работил на облага от 2008 година

© Юлия Лазарова Държавната Българска банка за развиване (ББР), която е най-големият заемодател на групата " Спарки ", се е договорила с другите кредитори за преструктуриране на отговорностите на фирмите, тъй че да не се стигне до наложително осъществяване поради просрочени задължения. Това излиза наяве от известия на обществените сдружения " Спарки " и " Спарки Елтос ", съпроводени от формалното писмо на банката. От него се схваща още, че ББР води договаряния с евентуални вложители и чака те да приключат сполучливо до края на годината. В същото време финансовата институция ще даде в допълнение финансиране на русенското " Спарки ", с цел да може то да извърши незабавните си поръчки.

По данни към средата на годината краткосрочните отговорности на двете компании към банки са за общо 80 млн. лева, а забележителна част от тях са просрочени.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Дългове

Основната част от дълга е на ловешкия производител на електроинструменти " Спарки Елтос " - близо 60 млн. лева В последните си доклади компанията не дава детайлности по кредитори, само че към 2017 година тя дължеше 37 млн. лева на ББР. По-важното е, че тази сума трябваше да бъде погасена към септември предходната година, което не се случи. Предприятието има да връща и към 17 млн. лева по 10-годишен синдикаран заем от ББР и Международната капиталова банка, който беше провиснал през 2015 година Задълженията на русенския производител на селскостопанска техника " Спарки " са по-скромни - краткосрочната част е малко над 19 млн. лева към средата на годината.

ББР обаче не е единственият заемодател, а частните банки са по-нетърпеливи от държавната. През март тази година Уникредит Булбанк изиска неплатежоспособност на " Спарки Елтос ", " Спарки " и директния им притежател " Спарки груп ". Последните две каузи обаче бяха прекъснати, а по това на " Спарки Елтос " няма развиване от месец май, демонстрира информация в системата на правосъдното министерство. Сред кредиторите на сдруженията е и Първа капиталова банка.

Извън заемите от банките обаче двете компании имат и други задължения. Към края на юни краткосрочните отговорности на " Спарки Елтос " (без банковите) са към 19 млн. лева, а тези на " Спарки " - 11 млн. лева В писмото на ББР, което е адресирано до всички заинтригувани страни, банката моли към кредиторите на двете сдружения, главно доставчиците, " за самообладание, схващане и примирителност посредством възпиране от дейности по смяна на изискванията на доставка и заплащане, преустановяване на договорните взаимоотношения или наложително осъществяване ". Държавната банка показва, че договарянията с евентуални вложители са в напреднала фаза и чака те да доведат до позитивен резултат до края на годината.

Различно показване

Преди няколко месеца стана ясно, че се прави опит за избавление на ловешко дружество със съдействието на българския бежанец в Съединени американски щати Фил Филипов, който се занимава тъкмо с възобновяване на закъсали компании. Преговорите му с ББР като главен заемодател обаче приключиха без триумф.

В същото време резултатите на " Спарки Елтос " не престават да се утежняват, като към средата на годината капиталът на сдружението е негативен (-1.7 млн. лева.), а насъбраните загуби са близо 73 млн. лева Самото дружество не е отчитало облага от 2008 година За първата половина на 2019 година продажбите му се свиват с 38% до 6.4 млн. лева Персоналът също към този момент се редуцира, като от 700 служащия през 2017 година и към 510 в края на 2018 година през август броят на заетите в ловешкия цех е бил 460 души.

Макар и с по-малък бизнес русенското " Спарки " е в много по-добро състояние. За първото полугодие компанията даже съумява да регистрира дребна облага (133 хиляди лева.) след загуба предходната година (-278 хиляди лева.), както и да усили леко продажбите си до 13.2 млн. лева Дружеството също така има насъбрана облага от 8.3 млн. лева, а личният състав остава относително непрекъснат (457 души към август 2019 г.). Компанията очевидно има и поръчки, което е повода ББР да реши да й отпусне оборотно финансиране, с цел да може да ги извърши. Самата сума не се прецизира.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР