Ловът е не просто хоби, но и страст, тръпка, която

...
Ловът е не просто хоби, но и страст, тръпка, която
Коментари Харесай

Породи кучета за лов на прасета

Ловът е не просто занимание, само че и пристрастеност, тръпка, която е толкоз по-силна, колкото по-голям и рисков е дивечът. В нашите условия шампионата измежду рисковите ловни обекти се пада на дивото прасе. Това животно е не просто мощно, само че и свирепо и комбинацията от тези качества трансформират лова му в същинска борба. В нея главната роля се пада на ловното куче.

Породите, подобаващи за лов на диви прасета, са наложително от най-безстрашните. Поведението им обаче при появяването на огромния и заплашителен глиган доста се разграничава.

По-дребните от тях, какъвто е бултериерът, се спускат в борба, като се пробват да захапят дивеча. Те имат мощна мъртва хватка и един път захапали прасето за главата, то рядко съумява да се освободи.

Малките дивечови териери пък нямат задоволително мощност, маса и еластичност, с цел да се оправят със мощния съперник и нормално се пробват да го захапят за задните крайници или ушите. Такова малко куче, участващо в рисков лов, като този на диви прасета е рисков за ловния сателит на индивида.

Кои са подобаващите кучета за лов на свине?

 Ирландски вълкодав

Гонче

Всяка едра хрътка съставлява добър ловджийски сателит при лова на глигани. Те имат съвършената здрава скелетна конструкция, добре развити мускули, бързи и издръжливи са. Тяхна задача в ловния излет е да вдигнат глигана, с гневен лай да го подгонят и по този начин да предупредят ловеца за съществуване на дивеч.

Хъски

Хъскитата може да се дефинират като най-красиви измежду ловните кучета. При тях безстрашието е вродено качество, само че наред с това имат усет към огромните и мощни диви животни и това ги прави подобаващи при лов на глигани.

Нивернски грифон

Тази порода е основана особено за лов за диви свине. Способни са както на единично гонене, по този начин и на лов в глутница. Силни, с дебела четина и смел манталитет. Точно каквото е нужно за сходно ловуване.

 Лов на диви свине

Дого аржентино

Аржентинските догове също са основани особено за лов на диви свине. Мускулестата конструкция и внушителните размери, както и свирепия им манталитет ги вършат доста положителни ловци. Те могат обаче да се употребяват единствено в топлите сезони, не са подобаващи за зимен лов.

Ловът на диво прасе е от юни до февруари, а напролет ловът е неразрешен. През есента е размножителният сезон и тогава би трябвало да се внимава с нападателните женски. В студените зими животните са омаломощени и тогава ловът е най-лесно изпълним.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР