Лондон. Министър-председателят на Великобритания назначи Специален представител за Западните Балкани

...
Лондон. Министър-председателят на Великобритания назначи Специален представител за Западните Балкани
Коментари Харесай

Великобритания назначи един от най-висшите си военни за представител на Западните Балкани

Лондон. Министър-председателят на Англия назначи Специален представител за Западните Балкани в границите на активизирането на политиката на Обединеното кралство в района, оповестява формалният уебсайт на държавното управление на Оединеното кралство .

Сър Стюарт Пийч ще поеме ролята, откакто се отдръпна като ръководител на Военния комитет на НАТО по-рано тази година, роля, която той извършва от 2018 година Преди това е бил шеф на щаба на Обединеното кралство.

„ Като специфичен делегат на министър-председателя сър Стюарт Пийч ще работи с водачите на Западните Балкани и други представители на района, както и със съдружници от Съединени американски щати и Европа, с цел да поддържа и укрепи районната непоклатимост. Неговата работа ще включва също поощряване на мощни демократични институции и отворени общества, подкрепяне на оправянето със сериозната и проведена престъпност и други общи провокации за сигурността и поддръжка за разрешаването на наследени проблеми като военни закононарушения и изчезнали лица. Във връзка с последното Обединеното кралство също ще продължи да управлява работата по поощряване на равенството сред половете и използване на самодейността за попречване на полово принуждение в спорове. В Босна и Херцеговина (БиХ) задължението на сър Стюарт ще поддържа уговорката на интернационалния висш представител Кристиан Шмид, който продължава да има цялостната поддръжка на Обединеното кралство. В Сърбия и Косово той ще работи с нашите сътрудници в поддръжка на подпомагания от Европейски Съюз разговор сред Сърбия и Косово “, се оповестява в изказването.

Върховният представител предизвести, че Босна и Херцеговина е изправена пред най-голямата екзистенциална опасност от следвоенния си интервал и че има реалистична вероятност за по-нататъшно разделяне и спор. Заедно с интернационалните сътрудници, Обединеното кралство работи за справяне с всички закани за стабилността по силата на Дейтънското спокойно съглашение, което е в основата на 26 години мъчно извоюван прогрес в Босна и Херцеговина. Обединеното кралство също оказва помощ за справяне с други районни провокации, в това число поддръжка за нормализиране на връзките сред Сърбия и Косово и битката против проведените незаконни групи. Обединеното кралство ще играе значима роля, като работи непосредствено с държавните управления в района и техните интернационалните сътрудници, прецизират от Даунинг стрийт номер 10.

„ Обединеното кралство е надълбоко ангажирано с европейската сигурност. Западните Балкани изпитват най-голямата опасност за своята непоклатимост и сигурност от повече от две десетилетия. Ние носим отговорност да създадем всичко допустимо, с цел да запазим изгодите, реализирани посредством мир и разговор – не можем да допуснем връщане към насилието и разделянето от предишното. Огромният опит и експертиза на сър Стюарт ще укрепят интернационалните старания за опазване на мира и поощряване на евроатлантическата интеграция в този основен район “, сподели министър председателят Борис Джонсън.

„ Назначаването на сър Стюарт е ясна проява на уговорката на Обединеното кралство към Западните Балкани, както и към отбраната и насърчаването на свободата и демокрацията в района. Очаквам с неспокойствие да задълбочим нашите стопански връзки и връзки в региона на сигурността със Западните Балкани и да работим дружно за въздържане на злонамерени участници. Сър Стюарт ще играе основна роля в нашия ангажимент “, съобщи външният министър на Англия Лиз Тръс.

„ Като дипломат на Обединеното кралство в Северна Македония, аз мощно поздравявам назначението на сър Стюарт Пийч за специфичен представител на министър-председателя за Западните Балкани. В директно съдействие с английските посолства в района, сър Стюарт ще работи с водачите на Западните Балкани и нашите съдружници за поддръжка и подсилване на районната непоклатимост. Назначаването му е мощен сигнал за продължаващия ангажимент на Англия за подсилване на връзките ни със Западните Балкани и за сигурността и просперитета на този значим район. Очаквам с неспокойствие да работя с него “, сподели посланикът на Обединеното кралство в РСМ Рейчъл Галоуей.

Политическата обстановка в Западните бе разисквана на среща на външните министри на НАТО в Рига и ще бъде в дневния ред на срещата на външните министри на Г-7 в Ливърпул, която беше оповестена по-рано тази седмица.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР