Локомотив (Пловдив) записа най-силния старт на сезона от шампионската 2004

...
Локомотив (Пловдив) записа най-силния старт на сезона от шампионската 2004
Коментари Харесай

Димитър Илиев: Искам да спечеля още поне един трофей и това да стане пред изцяло завършен стадион

Локомотив (Пловдив) записа най-силния старт на сезона от шампионската 2004 година насам, а водачът на черно-белите Димитър Илиев постави завършек на головата си суша с тъкмо изпълнена дузпа в жанр " Паненка ", с което оформи крайното 3:0 над Черно море. Футболист №1 на България за 2019 и 2020 година се съгласи да приказва за себе си и за обстановката в Локомотив сега. Ето какво показа Илиев в изявление за " Тема спорт ".

Митко, чакането свърши, отпуши се. Откъде откри това самообладание да биеш по този метод дузпата, откакто през предишния сезон се случи и нещо доста рядко срещано да пропуснеш два пъти от бялата точка?

- Като цяло на мен тази голова суша не ми тежеше. Най-важното бе, че тимът играеше добре и побеждаваше. Бях сигурен, че в един миг ще вкарам. По принцип нямам проблем с нервите, когато застана зад бялата точка. Не бях бил такава дузпа досега и авансово знаех, че ще го направя. Време беше да опитам. Повечето вратари избират авансово ъгъл, в който да плонжират, и по тази причина бях съвсем сигурен, че ще съумея. Радвам се, че се получи. Още по-щастлив съм от обстоятелството, че против Черно море изиграхме може би най-хубавия си мач в атакуващ проект. Бяхме разнородни и ефикасни.

Локо Пловдив записва най-силния старт от шампионския сезон насам. Усещаш ли спомагателен позитивизъм в съблекалнята с оглед положителните резултати?

- Определено. С успехите идва и самочувствието, само че в този момент е елементарно, тъй като тимът побеждава. По-важното е да сме подготвени за моментите, когато дойдат слабите резултати. Всеки отбор има неизбежно такива моменти и точно те са огромният тест и от тях би трябвало да знаем по какъв начин да излизаме и преодоляваме.

В плейофите в предишния сезон не записахте победа. Това не породи ли леко съмнение у вас към новия ментор тогава Александър Томаш и по какъв начин излязохте от този сложен миг?

- Треньорът нямаше никаква виновност. Той пое тима в придвижване и трябваше да се оправя с един като цяло неособено сполучлив за нас сезон. В плейофите в действителност не играхме доста добре, само че и нямахме шанс. Изпуснахме, в това число и аз, решаващи дузпи, което повлия на резултатите. Ако бяха влезнали тези голове, несъмнено щяхме да играем бараж за Европа, само че това е минало. Сега сме съсредоточени върху бъдещето.

Победи като тази в дербито с Ботев изцежда прочувствено играчите и все пак в идващия мач със Септември играхте доста съсредоточено. На какво се дължи това?

- Тук заслугата е напълно на старши треньора, който ни държи крепко стъпили на земята. Неговото верую е, че няма значение какво сме създали в предишния мач, а какво ще създадем в идващия. И в действителност беше доста значим миг, тъй като Локо несъмнено има навика да се дъни след гръмки победи.

Пример е, когато победихме в дербито с 6:0, в идващия мач гостувахме на " Герена ". Левски не бяха в най-хубавото си положение и всички чакаха да победим, а ние загубихме. Именно заради тази причина бе доста значимо по какъв начин ще подходим против Септември, който е доста първокласен тим. Много мъчно се играе против тези млади, български, надарени момчета, които подхождат с доста експанзия и предпочитание. Убеден съм, че те ще основат доста главоболя на всички, които се изправят против тях.

Предстои тежък мач. Какво можем да чакаме от семейството на ЦСКА 1948?

- Очаквам да стане прекрасен и оспорван дуел. Съперникът подхожда доста съществено и събра водещи футболисти от съвсем всички тимове в България. Те имат отличен тим и доста добър треньор. Работил съм с Любослав Пенев и знам какъв брой придирчив е. Силите на тимовете в челото, като изключим Лудогорец, които са с едни гърди напред, са изравнени и ще бъде огромна борба. Радвам се, че ни анулираха наказването и ще имаме поддръжката на нашите почитатели, пред които досега сме безкомпромисни.

Двубоят е плануван за понеделник в 15:00 часа. Това като че ли ощетява Локомотив...

- Със сигурност сходна стратегия е в ущърб на тимовете с огромна фенска маса. Това е закононарушение към тези, които обичат футбола, само че тези въпроси не са в моята компетентност и не мога да ги разясня повече.

През лятото се случиха много промени в тима - много съществени играчи си потеглиха, пристигнаха 7 нови, само че те като че ли бързо се аклиматизираха. Как в действителност виждаш този развой...

- В Локомотив е наклонност сходно текучество, само че ядрото от футболисти, които са от по-дълго време, вършим по този начин, че новите момчета бързо да свикнат с ситуацията. Най-важното е, че те са положителни хора и желаят и се стремят да се впишат по-бързо, а също по този начин са и положителни футболисти, които могат да оказват помощ на тима и го вършат. Не мога да пропусна да отбележа и чудесното влизане в игра на двамата млади централни бранители - Паскалев и Тошко Павлов, които в последните мачове се показват ужасно.

Включи се в една самодейност на клуба и тренира с деца от школата. Имаше ли тръпка и по какъв начин го усети - ще можеш ли в бъдеще да се занимаваш с подрастващи?

- Все още не съм мислил по тази тематика, само че не съм уверен, че мога да се занимавам с треньорство. Като цяло самодейността е чудесна. Самият аз си припомням времето, когато в юношеските си години гледах с почит и почитание играчите от първия тим. Те бяха моите идоли и се стремях да им имитирам. Сега е прелестно да видя искрата в очите на младите.

Подобрил си индикаторите в представянето в отбранителен проект. На тези години това не е ли малко мъчно за футболист, който е прочут с това, което прави пред противниковата врата?

- Вече съвсем всички тимове играят с джипиеси и моите индикатори в действителност са измежду водещите. Чувствам се чудесно, не чувствам отмалялост. Вече не играя на върха на офанзивата. Имам по-организаторски функционалности, които ме задължават да давам повече във фаза отбрана, и може би на това се дължи покачването на тези числа. Доволен съм, че Локомотив още веднъж играе нападателно, изнесен високо, тъй като това е печелившият метод. Всички сме ангажирани да браним личната си врата и това ни прави сложни за побеждаване.

С Локо ти като че ли реализира всичко, само че какво би желал още да изживееш с черно-белия екип?

- Със сигурност желая да печеля още най-малко един трофей и да играя още веднъж в Европа. Мечтата ми е да се случи на напълно освежен и приключен стадион " Локомотив ".
 Локо (Пд) и Арда се схванаха за контрола
Локо (Пд) и Арда се схванаха за контрола

Двубоят ще бъде на 24 септември
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР