Лиза Мари Пресли, единствената дъщеря на Елвис Пресли и съпругата

...
Лиза Мари Пресли, единствената дъщеря на Елвис Пресли и съпругата
Коментари Харесай

Симптомите на сърдечен арест, които не бива да пренебрегваме

Лиза Мари Пресли, единствената щерка на Елвис Пресли и брачната половинка му Присила, умря на 12 януари след сърдечен арест.

54-годишната певица бива откарана по неотложност в болничното заведение в четвъртък заран, откакто е получено позвъняване за жена със сърдечен арест, която не диша, описват управляващите пред NBC News.
 Животът на Лиса Мари Пресли в фотоси  Животът на Лиса Мари Пресли в фотоси  Животът на Лиса Мари Пресли в фотоси  Животът на Лиса Мари Пресли в фотоси
Сърдечният арест е здравно положение, при което сърцето ненадейно стопира да бие. Това обаче се разграничава от сърдечния удар, който се отнася до блокиране на притока на кръв към сърцето, твърди Американската сърдечна асоциация.

Когато някой претърпи сърдечен арест, верните стъпки като кардио-пулмонална първа помощ и потребление на дефибрилатор би трябвало да бъдат подхванати неотложно, с цел да се подобрят възможностите за оцеляване.

Според информация на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати към 90% от хората, които претърпят сърдечен арест отвън болничното заведение, умират, написа електронното издание Today.

Според здравната система в Лос Анджелис UCLA Health сърдечният арест е по-рядко срещан при дамите, в сравнение с при мъжете, и е релативно рядко срещана причина за гибел при тях. Внезапната сърдечна гибел визира 2,4 дами от 10 000 всяка година, показва доктор Шийла Сахни, кардиолог с университетския медицински център JFK на Hackensack Meridian Health.

Въпреки това сърдечните пристъпи (най-честата причина за сърдечен арест) и сърдечните болести (водещ рисков фактор за сърдечен арест) стават все по-чести при дами над 45-годишна възраст, споделя доктор Сахни пред TODAY.com. Възрастта над 60 години е интервалът, в който лекарите стартират да подозират за сърдечни болести при дамите, прибавя тя.

Лиза Мари Пресли си отиде на 54 години и не е ясно какво е предизвикало сърдечния арест или дали е имала някакви съпътстващи здравословни проблеми.

Кои са рисковите фактори за сърдечни проблеми при дамите?

Една от преобладаващите теории зад увеличението на броя на по-младите дами, разрастващи сърдечни болести, се дължи на недиагностицирани, неконтролирани рискови фактори като диабет и високо кръвно налягане, споделя доктор Сани.

„ Наистина желая това да отвори очите на дамите да схванат, че сърдечните болести са тяхната опасност номер 1 “, изяснява тя, наблягайки значимостта на дамите да приказват с доставчиците на здравни услуги за това дали имат рискови фактори за сърдечни болести.

„ По-голямата част от дамите са изложени на риск от някаква форма на сърдечно заболяване през живота си “, прибавя доктор Стейси Розен, съавтор на книгата „ 6 седмици до по-здраво сърце “.

Според доктор Сани и доктор Росън някои съществени рискови фактори за сърдечни болести при дамите включват:

- Високо кръвно налягане

- Висок холестерол

- Висока кръвна захар

- Наднормено тегло

- Пушене

- Преживяване на неподходящ излаз от бременността (прееклампсия, гестационен диабет, повтарящи се спонтанни аборти, бебе с поднормено тегло, задържане на тежестта, насъбрано по време на бременност в границите на една година)

- Липса на физическа интензивност

- Тревожност и меланхолия

- Автоимунни болести като лупус и ревматоиден артрит

-  Менопауза

- Подлагане на химиотерапия

Жените, които имат висок риск от затруднения по време на бременност, могат да развият признаци на сърдечно заболяване още на 45-годишна възраст, споделя доктор Сани.

Фамилната анамнеза за сърдечни болести също може да усили риска. В случа на Лиса Мари нейния татко Елвис Пресли умря на 42-годишна възраст от сърдечен удар, евентуално заради пристрастяването си към медикаменти, написа NBC News.

Вижте в галерията кои са признаците на сърдечния арест:
 Признаци на сърдечен арест  Признаци на сърдечен арест  Признаци на сърдечен арест  Признаци на сърдечен арест
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР