Лиз Тръс подаде оставка като премиер на Великобритания, съобщи BBC.

...
Лиз Тръс подаде оставка като премиер на Великобритания, съобщи BBC.
Коментари Харесай

Най-бързата смяна на властта: Лиз Тръс подаде оставка като министър-председател на Великобритания

Лиз Тръс подаде оставка като министър председател на Англия, заяви BBC. Така тя се записа в политическата история на страната като министър-председателят, довел до най-бързата промяна на властта, който сме виждали в днешно време, предава BBC. Оставката на Тръс идва на фона на безпорядък в държавното управление, Народното събрание и  самата Консервативна партия. В изказване от " Даунинг Стрийт " 10 Лиз Тръс уточни, че не може да извърши мандата си и се отдръпва, както и че е уведомила крал Чарлз III за решението си. Тръс съобщи, че ще извършва отговорностите си до момента в който бъде посочен неин правоприемник. 

Според BBC Тръс е осъзнала, че към този момент не може да продължи да извършва функционалностите на министър-председател на Англия. Въпросът е дали Консервативната партия може да се сплоти към нов водач и дали партията може да избегне общи избори. Страната е в обстановка каквато до момента не е имало – през октомври ще има трети министър председател в границите на година. Според BBC Великобритания  е изправена пред невиждана рецесия в английската политика. Изборът за нов британски премиер евентуално ще се състои в границите на седмица, показаха осведомени, представени от Би Би Си

Оставката е ненапълно изненадваща, тъй като по време на чуването в Народното събрание в сряда, премиерът Лиз Тръс отхвърли настояванията на опозицията за нейната оставка. Тя заяви, че е " войник "  и " не се отхвърля ". 

Причина за недоволството бяха плановете на Тръс за данъчни облекчения, които заплашваха да провокират финансов безпорядък. Само преди дни Тръс освободи финансовия министър Куаси Куатенг. С назначението на новия финансов министър Джеръми Хънт тя обаче се завъртя на 180 градуса. Положението таман изглеждаше умерено, само че следобяд в сряда последва нов трус - неочакваната оставка на министърката на вътрешните работи Суела Брейвърман. Като причина Брейвърман уточни изпращането на държавни документи посредством персонален мейл акаунт - нарушаване на разпоредбите, за което поема отговорност. Съмненията са, че зад кулисите сред Тръс и Брейвърман е зародил сериозен спор на тематика миграция. За да реализира своята стратегия за растеж на стопанската система, министър-председателят се нуждае от работна ръка извън, само че Брейвърман е твърдо срещу нови мигранти на Острова, оповестява Дойче веле. 

Брейвърман беше сменена небрежно от някогашния министър на превоза Грант Шапс. По време на акцията за премиерския пост той поддържаше противника на Тръс - Риши Сунак. Шапс призна, че сега държавното управление минава през сложни времена.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР