Ливиу Драгня, председател на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия, може

...
Ливиу Драгня, председател на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия, може
Коментари Харесай

Ще се превърне ли лидерът на управляващите в Румъния в ново главоболие за Брюксел

Ливиу Драгня, ръководител на ръководещата в Румъния Социалдемократическа партия, може да управлява страната, без да бъде министър председател, сходно на Ярослав Качински в Полша. А в това време в Румъния и в Брюксел се ускоряват страховете, че той повежда страната в същата " нелиберална " посока, по която са поели Полша и Виктор Орбан в Унгария, написа " Политико ".

Дали Драгня фактически ще се трансформира в идващото нелиберално главоболие за Брюксел ще зависи доста от това по какъв начин ще се развият събитията през идващите няколко седмици. След като поведе партията си към победа с 45% от гласовете на изборите през 2016 година, Драгня провокира оставката на двама министър председатели, прокара противоречива промяна на правосъдната система и разгневи други румънски политици, като предложи страната да последва образеца на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп в Израел и да реалокира посолството си в Ерусалим.

Драгня, който има възбрана да бъде министър председател, тъй като бе съден за опит да повлияе на референдума през 2012 година за премахване на тогавашния президент Траян Бъсеску, е изправен пред нови обвинявания в корупция. Очаква се висшият съд на Румъния да се произнесе в четвъртък.

В края на май Конституционният съд отсъди в интерес на опитите на държавното управление да в профил основния прокурор на Националната дирекция за битка с корупцията Лаура Кьовеши. Драгня заплаши с импийчмънт президента Клаус Йоханис, в случай че не пристъпи към уволнението на Кьовеши. " Потенциалът (Румъния да поеме по нелиберален курс) съществува ", разяснява старши анализатор в Центъра за европейски политики.

На неотдавнашен протест на партията му Драгня упрекна " паралелната страна ", която той дефинира като скрит план на проверяващите служби, полицейските и митническите чиновници, финансовите управляващи, прокурорите и съдиите, че се пробва да смъкна държавното управление. По думите му задграничните сътрудници на Румъния, в това число НАТО и Европейски Съюз, са окуражили и отчасти са финансирали тази паралелна страна и репресивна система.

Човек от народа

За разлика от свои прародители отпред на социалдемократите 55-годишният Драгня се показва като човек от народа и приказва на език, който е понятен за поддръжниците на партията в селските региони.

Драгня, чийто офис е декориран с православни икони и картини на румънската провинция, споделя пред " Политико ", че едно от нещата, с които се гордее, е, че в никакъв случай не е бил член на Комунистическата партия, макар че доста румънци са били задължени от Николае Чаушеску. " Някои от нас бяха по-луди и не желаеха ", споделя той.

Преди революцията през 1989 година той учи транспортно инженерство в Букурещ. В началото на 90-те основава заведение. До 1996 година е управлявал разнообразни бизнеси, в това число хотел в дребен град в Южна Румъния. Един ден, до момента в който бутал количката на щерка си към хотела, забелязал какъв брой е мъчно, тъй като алеята била в неприятно положение. " Взех я в ръцете си и си споделих, че е невероятно да не можем да намерим някой, който да направи града по-чист и по-добре ръководен ", спомня си той. Това бил моментът, в който решил да влезе в политиката. Скоро по-късно към този момент управлява област Телеорман. Между 2012 и 2015 година е министър на районното развиване и обществената администрация при премиера Виктор Понта.

Понта бе заставен да се отдръпна след улични митинги поради гибелен пожар в нощен клуб в Букурещ и Драгня, който стана водач на социалдемократите малко преди оставката на Понта, поведе партията към победа на парламентарните избори идната година. Въпреки че присъдата не му разрешава да бъде министър председател, Драгня е най-силният политик в страната.

Върховенството на закона

Съдебните проблеми на Драгня датират още от времето, когато е районен водач. Прокурори го упрекват, че е оказал напън върху локален шеф на обществените служби, с цел да назначи хора от неговата партия. Те желаеха да бъде наказан на 10 години затвор. В различен случай Драгня е упрекнат, че по противозаконен метод се е сдобил държавни и европейски пари, до момента в който е бил президент на регионалния съвет.

Дагня твърди, че е почтен. Според румънската съпротива и цивилен групи проблемите му със закона са причина за противоречивите промени на правосъдната система, които те настояват, че подкопават независимостта й и пречат на битката с корупцията. Промените включват промени във възрастта за пенсиониране и ограничения, които биха нараснали времето за издигане в йерархията на младите съдии и прокурори.

Една корекция, призната в понеделник от долната камара на Народното събрание, за смяна в румънския углавен закон може да вдигне възбраната на Драгня да бъде министър председател. Тя ще изисква наново разглеждане на каузи, по които не всички съдии са подписали присъдата. Един от съдиите по случая на Драгня се е пенсионирал преди постановяването на решението съгласно румънски медии.

Дан Барна, ръководител на втората по величина опозиционна партия в страната Съюз " Спасете Румъния ", разяснява, че до момента в който " Орбан и Качински пазят антилиберални политики, с цел да консолидират властта си, казусът на Ливиу Драгня, който също употребява популистка и антиевропейска изразителност, е друг – повода е доста по-обикновена: той желае да не отиде в пандиза ".

Еврокомисията към този момент изрази опасения, че Румъния отстъпва от битката против корупцията.
В изявлението за " Политко " Драгня отхвърля терзанията, че измененията се вършат в негова изгода. " Ние сме заинтригувани от това главните права и свободи на хората да бъдат спазвани. Искаме обективен развой за всеки румънски жител, както и правото на отбрана и презумпцията за непорочност да бъдат обезпечени ".

Възможност

Според Драгня няма причина Брюксел да се тревожи. " При ръководството на социалдемократите Румъния мощно зачита европейските правила, следва европейските ползи, само че, както всяка страна в Европейски Съюз, мисли за личните си ползи като част от общия интерес ". По думите му след десетилетие участие Румъния към този момент не мисли като страна кандидатка и към нея не би трябвало да се отнасят като към такава. " Сега тя е страна, която осъзнава правата си, която желае да бъде включвана във взимането на решения и да получава всички изгоди на страна членка, спазвайки разпоредбите на Европейски Съюз ".

Румъния отбелязва бърз стопански напредък (ръстът на Брутният вътрешен продукт приближи 7% през 2017 г.), макар че еврокомисията предизвести, че бюджетният недостиг може да се усили доста основно поради увеличението на заплатите в държавния бранш.

Следващата година Румъния ще избира нов президент, пост, за който Драгня може да се кандидатира. Той сподели, че партията ще реши кого да предложи следващата година.

За връзките с Европейски Съюз Драгня разяснява, че страната заслужава повече почитание, до момента в който се приготвя да поеме председателството на Съвета на Европейски Съюз за пръв път през 2019 година " Не мисля, че е пресилено за нас да желаеме Румъния да стане значим глас, да бъде почитан сътрудник ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4807)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР