Ливански войници опитаха да отворят за движение днес важни пътни

...
Ливански войници опитаха да отворят за движение днес важни пътни
Коментари Харесай

Ливански войници се мъчат да отворят блокирани от протестиращите пътища

Ливански бойци пробваха да отворят за придвижване през днешния ден значими пътни артерии в Бейрут и други градове. На някои места се стигна до стълкновения с антиправителствените протестиращи, които от седмица блокират улиците, съобщи Асошиейтед прес.

Тази заран огромен брой бойци пробваха да отворят няколко значими пътя в столицата и други градове и по този начин се стигна до опълчване сред тях и протестиращите, които бяха с ливански флагове. На някои места протестиращите отказваха да се реалокират и се стигна до борба. В Бейрут и покрайнините на столицата, както и в южните градове Сидон и Тир бяха ситуирани хиляди военни, с цел да разчистят пътищата. Това обаче им се удаде единствено на някои места.

Двете страни имаха огромно предпочитание да заобикалят спорове и да не влизат в конфликти между тях. Някои протестиращи раздаваха на бойците червени рози и им споделяха, че те понасят същите неволи като тях, тъй като и едните, и другите са жертва на корупцията. Някои бойци не устояха на страстите и един от тях избухна в сълзи.

Ливанската войска е една от дребното държавни институции, радващи се на необятна поддръжка и почитание измежду обществеността, защото на нея се гледа като на обединителна мощ в надълбоко разграничената страна, отбелязва АП.

В северното предградие на Бейрут, Зук Мосбех, имаше стълкновения сред протестиращи и бойците, които за малко съумяха да отворят за придвижване основната автомагистрала към столицата, само че след това тя още веднъж беше блокирана. В региона на прилежащото обитаемо място Джал ел Диб бойците също съумяха да отворят сектор от автомагистралата за малко, само че от покрайнината се стекоха доста хора, измежду които и депутатът Сами Гемайел, и автомагистралата още веднъж беше блокирана.

По-късно ливанската войска разгласява изказване, в което се споделя, че тя е ангажирана със отбраната на жителите, стига те да не затварят пътища. "Отваряме пътищата за придвижване поради вас, с цел да могат хората да получават по този начин значимите за тях медикаменти, храна и гориво ", добави войската.

Антиправителствените манифестации в Ливан получиха значима поддръжка от християнските водачи в Ливан, които дефинираха продължаващите от седмица митинги като "исторически и невероятен национален протест " против корупцията и неприятното ръководство и приканиха държавното управление да извърши настояванията на хората.

Кардинал Бешара Рай, главата на Маронитската католическа черква, най-голямата в Ливан, прикани държавното управление да се вслуша в настояванията на народа и добави, че "хората нямаше да се разпалват, в случай че страданията им не бяха станали толкоз огромни ".

Рай прикани президента Мишел Аун да стартира съвещания с политическите и религиозните водачи в Ливан, с цел да реагират на настояванията на хората.

Бейрутският православен митрополит Илия съобщи, че политическият "вакуум е за предпочитане пред вакуума, в който Ливан живее през днешния ден ". Той добави, че Ливан е неподвижен още отпреди да стартират митингите, явна отпратка към ширещата се корупция.

Ливан е страната с най-голямото християнско население в Близкия изток, една трета от 4-милионното население, а най-голямата деноминация са католиците маронити. Ливан е и единствената арабска страна с християнски държавен глава.

На фона на апелите за битка с корупцията арбитър издаде правосъдно предписание против някогашния министър председател Наджиб Микати, против сина му и брат му и против банка "Ауди ", най-голямата в Ливан, за непозволено приемане на жилищни заеми, субсидирани от централната банка.

Микати и другият му брат, Таха, са измежду най-богатите предприемачи в Ливан и са натрупали положението си в областта на телекомуникациите. Според сп. "Форбс " благосъстоянието на всеки от тях възлиза на 2,5 милиарда $.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР