Литва се сблъска с безпрецедентна миграционна криза, след като Лукашенко

...
Литва се сблъска с безпрецедентна миграционна криза, след като Лукашенко
Коментари Харесай

Мигрантите в Литва: коварството на Лукашенко


Литва се сблъска с невиждана миграционна рецесия, откакто Лукашенко пусна бежанците през границите на Беларус. Във Вилнюс търсят решенията на доста въпроси, в това число къде да намерят преводачи от арабски.

Телена ограда по литовско-беларуската граница

Ахмад продава халва във Вилнюс, столицата на Литва. Той е от Алепо, само че откакто войските на Башар Асад унищожават града, потегля през Турция и най-после стига до Литва. Днес в неговото магазинче на една от дребните улички в Стария град може да се купи фамозната халва от Хомс, както и хумус, а и разнообразни други деликатеси от Близкия Изток, в това число и от самата Сирия. Ахмад е провел доставките на всичко належащо през Турция и Германия, фамилията се е устроило: по-малките дъщери вървят на учебно заведение, по-големите деца оказват помощ в дюкяна. Ахмад е удовлетворен и има намерение да остане в Литва.
Редакцията предлага
За халва и хумус в магазинчето му идват освен араби (те не са чак толкоз доста във Вилнюс), само че и доста литовци. За тях пикантната близкоизточна кухня към момента е оригиналност, за разлика от обстановката в другите страни от Европейски Съюз, където към този момент са уседнали милиони бежанци от Сирия, Египет, Афганистан и Северна Африка.

Напоследък обаче тези райони, които изглеждаха на литовците далечни и без значение, ненадейно попаднаха в центъра на публичното внимание. В края на юни Беларус замрази съглашението с Европейски Съюз за реадмисия (връщане на незаконните мигранти в изходната страна), вследствие на което беларуско-литовската граница за броени часове се трансформира надали не във фронтова линия на една нова Студена война. Всеки ден десетки хора минават незаконно от Беларус в Литва.

За Лукашенко бежанците са средство за напън

За Александър Лукашенко, а и за Владимир Путин (който съгласно мнозина стои зад тила му) незаконните мигранти се трансфораха в доста сполучлив инструмент за влияние по отношение на Европейски Съюз. Редица наблюдаващи считат, че крайната цел е да се отслабят глобите против Беларус и да започват нови договаряния със страната.

" Лукашенко не пуска личните си жители в чужбина, само че хора от трети страни без проблем излизат през нашата граница ", споделя Витис Юрконис, представител на правозащитната организация " Фрийдъм Хаус " във Вилнюс.

Карикатура на Сергей Йолкин: мигрантите настъпват към Литва

Решението на Минск да отвори границата си към Литва за мигрантите се трансформира в изключителна обстановка за Вилнюс. " Само 30 % от границата ни с Беларус е укрепена, основно в регионите на обитаеми места. Останалите 70 на 100 на процедура са незащитени ", признава пред Дъждовни води един държавен чиновник.

До президентските избори в Беларус през август 2020-а година и последвалата жестока кавга с демократичните митинги, мнозина в Литва (а и в ЕС) имаха вяра, че е значимо да се поддържа разговор с Лукашенко - с вярата, че рано или късно той може да се дистанцира от Москва. Евентуалните ограничения за подсилване на литовско-беларуската граница по това време щяха да се одобряват като знак на съмнение. А и съглашението сред Европейски Съюз е Беларус за реадмисия се изпълняваше правилно от управляващите в Минск.

Сега литовците имат незабавна задача: да преоборудват границата си. Там към този момент работят чиновници на европейската гранична работа " Фронтекс ", а Европейски Съюз даде обещание да даде пари за справяне с миграционния проблем.

" Дайте ни хамбургери! "

Литовските управляващи би трябвало да се оправят и с настаняването на към този момент пристигналите мигранти. Досега им се намираше леговище в празни почивни домове, в разнообразни туристически обекти и в учебни здания надалеч от огромните градове. Но не всичко върви безпрепятствено. Литовските медии в последно време постоянно оповестяват за вълнения в бежанския лагер в Игналина и за отводи на мигранти да одобряват предлаганата им храна. " Младите хора желаят пържени картофки и пилешки крилца, а най-много хамбургери с кока-кола. Ние им носим домашни пелмени с пилешко, а те крещят " хамбургери ", споделя готвачката Жидре Щимеляускене.

Да не забравяме и юридическата страна на казуса. Литовският парламент одобри серия от ремонти в Закона за правното състояние на чужденците, които съществено лимитират правото на мигрантите да се движат из страната преди да бъдат прегледани молбите им за политическо леговище. Процедурата по това разглеждане беше значително ускорена, а правото на обжалване - сведено до най-малко. Президентът Гитанас Науседа в началото отхвърляше да подпише закона, а един от неговите съветници даже съобщи, че " правата на мигрантите са захвърлени в кофата за отпадък ". В последна сметка президентът даде подписа си, против което държавното управление даде обещание, че през есента ще бъдат импортирани нови ремонти, укрепващи правата на бежанците. " В сегашната обстановка е значимо да изпратим едно обръщение до Лукашенко и до тези, които поемат към границата: " Тук не ви чакат с отворени прегръдки и по-добре да не идвате! " - по този начин формулира държавната позиция един добре осведомен министерски чиновник в диалог с Дъждовни води.

Мигранти от Камерун в бежански лагер в Литва

По принцип тези мигранти, които не могат да потвърдят, че бягат от политически преследвания или войни, би трябвало да бъдат репатрирани. Но в изискванията на световна пандемия от Ковид-19 това по никакъв начин не е елементарно. Да не приказваме, че Литва има посолства единствено в Израел, Египет, ОАЕ и Южна Африка - в останалите изходни страни няма свои дипломатически представителства. Витис Юрконис изяснява: " Мнозина идват от Беларус без документи. Влиза да вземем за пример мигрант в страната и декларира: " Аз съм от Багдад ", само че по какъв начин да го проверим? Тук освен няма задоволително експерти, които могат да отличат иракския от сирийския акцент - тук просто няма задоволително преводачи от арабски. "

Бежанците единствено ще стават повече

В литовските обществени мрежи се прокрадва настояването по границата с Беларус да се издигне стена - както сториха други страни от Европейски Съюз. " Но това не е решение, въпреки че границата по принцип би трябвало да бъде оборудвана ", разяснява Юрконис. " Трябва ни ефикасна работа по миграцията, където чиновниците получават положителни заплати. Трябват ни благоприятни условия да преподаваме на тези хора латвийски език и да се погрижим за професионалната им подготовка и трудова претовареност. Сегашната рецесия е мотив да се захванем с всичко това. "

Досега социолозите не са установили някакви осезаеми антимигрантски настроения в Литва. Но политологът професор Шарунас Лиекис предизвестява, че в случай че сегашната рецесия продължи, тези настроения може да се усилят: " Обществеността си мисли, че ще се случи същото, както по време на рецесията през 2015-2016-а година. Тогава множеството бежанци, попаднали в Литва, отпътуваха след това за други страни от Европейски Съюз - Германия, Швеция, Нидерландия. За страни, където има по-големи общности техни съотечественици, заведения за хранене с познатите им храни и обществени стратегии, които са много по-щедри от литовските. Някои въпреки всичко останаха тук. А отсега нататък тези хора ще стават от ден на ден. "

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР