Литва има амбиции да стане фактор в полупроводниковата индустрия(снимка: CC0

...
Коментари Харесай

Литва ще произвежда чипове с тайванска помощ


Литва има упоритости да стане фактор в полупроводниковата промишленост
(снимка: CC0 Public Domain)

Технологичната компания Teltonika има намерение да построи цех за произвеждане на чипове в Литва. Очаква се предприятието да бъде построено благодарение на експерти и технологии от Тайван и да зароботи през 2027 година

Тайван е заречен на Литва да й помогне да устои на китайския стопански напън, който стартира, откакто страната, обратно на безмълвно признатата процедура в съвсем целия свят, разреши на Тайван да отвори посолство във Вилнюс през ноември 2021 година, отбелязва Ройтерс.

Според Teltonika, решението за започване на произвеждане през 2027 година е част от проект за партньорство с Тайванския проучвателен институт за индустриални технологии (ITRI) – план, оценен на 14 милиона евро, в това число безплатна помощ от 10 милиона от тайванското министерство на външните работи.

Възможността за съдействие на Тайван със страните от Източна Европа, в това число Литва, в производството на чипове беше разисквана в края на 2021 година Литовските управляващи към този момент оповестиха желанието на страната да стане фактор на пазара за полупроводници.
още по темата
Според представители на литовското държавно управление, Тайван ще помогне на страната да върви бързо напред, да се изравни с най-силните играчи в света и да реализира амбициозни цели. Но размерът на финансирането не допуска мощна позиция на Литва в полупроводниковата промишленост.

Китай, в отговор на дейностите на Литва, публично намали равнището на дипломатическите си връзки с Вилнюс, на процедура спря търговията с нея и оказа напън върху мултинационалните компании да я изключат от веригите си за доставки. Европейският съюз, от своя страна, оспори дейностите на Китай посредством Световната комерсиална организация (СТО), обвинявайки Китай в дискриминационни търговски практики против своя член.

По един или различен метод размерът на литовската търговия с Тайван през 2022 година се усили с една трета. В допълнение към договорката за полупроводници бяха подписани и други съглашения.

Така да вземем за пример, производителят на слънчеви модули SoliTek разгласи заем от 8 милиона евро от тайванската Eximbank, до момента в който биотехнологичният стартъп Oxipit ще получи инвестиция от 3,5 милиона евро от Taiwania Capital. Дали сходни вложения ще оказват помощ в битката с китайския протест ще се види през идващите години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР