Лицата на мъртвите хора в Древен Египет са били специално

...
Лицата на мъртвите хора в Древен Египет са били специално
Коментари Харесай

Древен папирус разкрива тайните на мумифицирането в Египет

Лицата на мъртвите хора в Древен Египет са били особено обработвани с напоени червени чаршафи , преди да бъдат мумифицирани и заровени. Информацията за това е разказана детайлно в античен папирус , открит неотдавна от археолози.

Древният документ датира отпреди 3500 години и е втория най-дълъг медицински папирус, откриван в миналото. Смята се, че общата му дължина е впечатляващите 6 метра. Той разкрива на актуалните учени тайната, която е запазвала за епохи лицата на мумиите . Този развой е бил незнаен досега.

Египтологът доктор Софи Шиод от университета в Копенхаген изследва процесът на тайнствената балсамация, открита от античната цивилизация.
 
 мумия Египет iStock

Червените чаршафи са бил и авансово напоени с течност, приготвена от растителни ароматни субстанции и свързващи съставни елементи. Веднъж нанесена върху лицето на мъртвия, тя образувала върху кожата в предпазен пашкул от ароматна и антибактериална материя . Така освен се предотвратявало подпухването на лицето в часовете след гибелта, само че отварата възпирала и появяването на инсекти.

Целият обред се повтарял на всеки четири дни.
 
 мумия Египет iStock

Лицевата балсамация е била единствено дребна част от дълга поредност ритуали, включващи 17 процесии, по време на които хората можели да отдадат респект на тялото по време на другите етапи след гибелта. Самата мумифукация продължавала към 70 дни - 35 дни за сушене на тленните остатъци и още 35 за пакетирането на мумията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР