Литовските санкции - срещу самата ЛитваВ началото на април посланикът

...
Литовските санкции - срещу самата ЛитваВ началото на април посланикът
Коментари Харесай

Беларус-Литва: неясно бъдеще на пресъхващия товарен транзит

Литовските наказания - против самата Литва

В началото на април посланикът на Съединени американски щати във Вилнюс Робърт Гилкрист, воден от впечатляваща делегация, нахлу на Граничен контролно-пропусквателен пункт Кибартай на границата с Калининградска област, откакто изслуша отчет от началника на локалната гранична застава Дариус Мексрайтис.

„ Посланикът посети границата на Литва и Калининград за първи път, тъй че му беше доста забавно да научи за спецификата на работата на Държавната гранична работа и дилемите, пред които е изправена службата “, се споделя в известието на американското посолство в Литва в обществените мрежи.

„ Белият стопанин “ също имаше опция да следи прекосяването на директния трен от Санкт Петербург през Литва и да се запознае с процедурите за инспекция, прилагани към него в Литва. По-рано стана известно за желанието на литовските митници да засилят контрола върху товарните влакове, идващи от Калининградска област, в това число по-задълбочен надзор върху транспорта на товари от Русия на гара Кибартай.

Недружелюбните дейности на литовските управляващи през 2021-22 г и блокадата на външнотърговския пренос на Русия, Беларус и Китай предизвика сериозна икономическа рецесия в опразнената балтийска република. „ В Литва всяка втора компания, занимаваща се с пренос и транспортни услуги, фалира; от останалите всеки трети ще престане да съществува заради банкрут през 2023 година “, споделя Николай Межевич, президент на Асоциацията за балтийски проучвания към Института за Европа на Руската академия на науките. Това ще бъде „ натурален резултат от литовските наказания против Русия и Беларус, които от икономическа позиция са литовски наказания против самата Литва “.

Особено наранено беше комерсиалното пристанище на Клайпеда, което като цяло образува към 18% от Брутният вътрешен продукт на страната и директно обезпечава работни места за 58 хиляди души (казаното индиректно важи и за още към 185 хиляди работещи в така наречен свързани предприятия). Транзитът през Клайпеда съставлява 20-25% от приходите на държавния бюджет на Литва.

Статистиката е разочароваща. Известен растеж има при директните транспорти на товари от Казахстан и Узбекистан, само че заместването единствено на беларуския пренос едвам доближава 20%.

И в този момент виждаме, че перманентната нервност против Лукашенко в Литва е изцяло съвместима със сигналите, които от време на време се чуват оттова за вероятното възобновяване на беларуския пренос.

„ Без Беларус не може да се мине “, приканва формалният интернет портал на Клайпеда: „ Докато транспортните коридори Изток-Запад минават основно през Беларус, пътищата в посока Север-Юг на Русия постоянно включват Калининградска област, следвана от Полша и Западна Европа...

В момента транспортната връзка с Беларус е съвсем изцяло спряна. Системата от морски пътища от Изтока до Скандинавия, Германия и други страни от Балтийско и Северно море не работи. Литва, със своето развито пристанище Клайпеда, най-хубавите пътища на изток и запад и железопътнителинии с съветско размер на коловоза, които са извънредно ефикасни единствено в тази посока, се озова в задния двор на товарните транспорти.

„ Стратегическото развиване на пристанището на Клайпеда цели обезпечаването на увеличение на преноса като една от най-важните области на активност “, в случай че пристанището, както и преди година, затвори върху себе си „ беларуския експорт и импорт, както и забележителна част на преноса от Китай през Казахстан, Русия, Беларус към скандинавските страни “.

Авторът на материала не е не запомнил и железопътните контейнерни линии " Сауле " и " Викинг ", които " в този момент действително са прекратени заради войната в Украйна и заради развалените стопански връзки с Беларус ".

„ Привличането на нови товари от далечни пазари може да се смята за стратегическа цел за развиването на пристанище Клайпеда... Способността на пристанището да притегля нови товари също ще бъде обвързвана с по-близки пазари, най-вече със прилежаща Беларус “, гласи един от документите на литовската транспортна система.

Това обаче не устройва западните господари! Затова се постанова да се хитрува, с цел да се избегна загубите, с цел да се спестят най-малко малко приходи и да избегнем окончателния колапс. Транзитът на продуктите на „ неверния “ беларуски производител на торове през Литва в действителност не спря предходната година.

Според следствие на литовски и беларуски публицисти, „ карбамидът, чиито следи водят до единствения й производител в Беларус, гродненското държавно дружество Гродно Азот, продължава да (подчертано от нас. – Авт.) пътува по литовските железници до терминала в Клайпеда Biriu kroviniu terminalas, чиито акции са благосъстоятелност на беларуската държавна компания Belaruskali. Въпреки че последният, сходно на Гродно Азот, е под глобите на Европейски Съюз.

От Минск и Вилнюс към момента няма опровержения на тази информация. Във всеки случай беларуската страна не може да не бъде привлечена от обичайно ниските директни цени и пристанищни такси в Литва, както и относително късия железопътен маршрут от беларуско-литовската граница до терминала Клайпеда (около 300 км). В по-спокойни времена продуктите на Grodno Azot представляваха най-малко 40% от преноса на беларуски артикули през Литва.

Характерно е също, че вдъхновителите на задграничните наказания, най-малко предходната година, също не стопираха вноса на калиеви торове от Беларус, в това число посредством схеми за реекспорт през трети страни. Вярно е, че в края на 2022 година Беларус напусна тройката на най-големите доставчиците на калиеви торове в Съединени американски щати, падайки на 4-то място - след Канада, Русия (!) и Израел.

Тук припомняме, че директивата от ерата на Тръмп (2017 г.) включи калиеви торове в регистъра на 34 стратегически продукта, които подсигуряват националната сигурност на Съединени американски щати. И още през януари 2022 година литовското държавно управление получи апели на американски компании, внасящи белоруски калий, с зов да не се пречи на преноса и доставката на този артикул на американския пазар. В тази връзка е разумно да се допусна, че макар санкционната нервност, доставките на карбамид през Клайпеда не престават.

Въпреки някои евентуални разноски за преориентиране на беларуски товари към съветските пристанища, „ в границите на съюзната страна постоянно има опция да се компенсира дължината на транспортния сектор с балансиранитарифи “, отбелязва Н. Межевич. В същото време, след отдръпването на съветските и беларуски товари, „ няма да има различни товари за Клайпеда “.

В края на март съответният комитет на Организация на обединените нации се погрижи за износа на беларуски торове, като предложи на Вилнюс да преразгледа „ ограниченията, засягащи цените на торовете и продоволствената сигурност в трети страни “.

Междувременно литовските управляващи не престават да се прострелват в краката. Lietuvos geležinkeliai има право да откаже да транспортира съветски и беларуски артикули през територията на Балтийската република: преди всичко, става дума за преноса на торове, само че не е изключено цялостно прекъсване на преноса, предава министър председателят Ингрида Симоните.

В началото на април стана известно, че VEB Corporation даде на Гроднo Aзот 7-годишна кредитна линия на стойност 3,25 милиарда рубли за реорганизация на цех за амоняк, чието превозване допуска непоклатимост на железопътния превоз, с каквато сегашният Вилнюс не може да се похвали - само че какво ще стане, в случай че американският дипломат кацне на единствения настоящ (засега) литовско-беларуски граничен пункт?

Във всеки случай решението за отчасти опазване или ограничение на свиващите се директни връзки с неприятелската Балтийска република ще бъде взето в Минск, като се вземат поради освен моментните търговски ползи, само че и ползите от усилване на съюзната интеграция, както и променената военно - политическа обстановка.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР