Литературата може да бъде спасение, да играе ролята на убежище

...
Литературата може да бъде спасение, да играе ролята на убежище
Коментари Харесай

Остап Сливински: Литературата може да бъде спасение и убежище

" Литературата може да бъде избавление, да играе ролята на леговище за хората – изтощени, разочаровани, изгубили най-важното в живота си. " Това сподели в изявление за БНР българистът доцент Остап Сливински, учител в Лвов, преводач на български създатели. 
" Регионът на Централна и Източна Европа доста е претърпял, ние сме обединени от сложната история, която към момента продължава. Не се намираме в точка след края на историята ", счита Сливински. По думите му от българските създатели Георги Господинов доста добре показва присъщото за този район.

" Все още натрупваме исторически опит и литературата би трябвало да откри думи даже за най-тежките прекарвания . Това постоянно не става бързо и изисква години или десетилетия ", означи българистът.

Сливински изследва по какъв начин сложните исторически прекарвания намират форма в езика ,  " с цел да изразим това, което е съвсем неизразимо, което се намира оттатък всекидневния ни човешки опит ".

" Украйна се намира в доста забавна точка от историята си – основаването на една политическа нация, на нова политическа еднаквост ", разяснява преподавателят.

Литературата е освен нещо красиво, което може да трогва и да провокира страсти – това е канал за разговор в актуалния свят, за диалог сред народите , посочи Остап Сливински, който подчертава върху " политическата роля на културата ".

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
По обявата работи: Яна Боянова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР