Листното зеле отдавна е част от кулинарните традиции на някои

...
Листното зеле отдавна е част от кулинарните традиции на някои
Коментари Харесай

За какво е полезно листното зеле кейл?

Листното зеле от дълго време е част от кулинарните обичаи на някои страни. Например в нидерландската кухня кейлът се употребява при приготвянето на гарнитури, супи и салати. Продуктът е свежо допълнение към всяка рецепта. Стампот с кейл е класическо холандско ядене.

В България листното зеле кейл набира все по-голяма известност. Той съставлява тип къдраво зеле. Много експерти и диетолози, назовават къдравото зеле суперхрана. Това се дължи на обстоятелството, че в него има извънредно благосъстояние от витамини, минерали, антиоксиданти и други Този къдрав зарзават е желана храна от доста известни персони, като те го включват непрекъснато в своите диети. Полезният кейл носи изцяло справедливо прозвището " Цар на зеленолистните зеленчуци ".

В тази публикация ще ви разкажем с какво е потребен кейлът на нашето тяло и за какво наложително би трябвало да участва във вашия хранителен режим. Преди обаче да споделим редицата изгоди за здравето от този зарзават, дано първо разгледаме какво тъкмо съставлява той.

1. Какво е кейл?

Това е тип къдраво зеле. Листата на този апетитен зарзават на цвят могат да бъдат както ярко зелени, по този начин и мрачно зелени. Отглеждането на кейл не изисква доста старания и за това умерено можете да си го засадите във вашата градина. Предимството при него е, че за разлика от други зеленчуци, кейлът има способността да устоя на съвсем всевъзможни метероологични условия. Вкусът на кейлът е много характерен, доста прилича усетът на елементарното зеле, само че може да бъде и леко пикантен, а в някои случаи и много пикантен. Има метод обаче да омекотите лютивият му усет, в случай че не обичате люто. Просто би трябвало да му добавите малко лимон и готово.

 Кейл

2. Ползи от потреблението на кейл

В кейла се съдържа много положително количество витамини като А, С, както и доста други потребни субстанции, които са в пъти повече за разлика от други зеленчуци. Кейлът съдържа в себе си три пъти повече витамин С от лимоните и четири пъти повече от спанака.

- В кейла се съдържат също и много положително количество каротеноиди и флавоноиди, които са мощни антиоксиданти;

- Къдравото зеле, с изключение на всичко изброено съдържа още витамин К. Този витамин се намира доста рядко в храната. Витаминът има противовъзпалителни свойства, също по този начин пречи на кръвта да се съсирва;

- Този апетитен зарзават, с изключение на всичко друго, съдържа и много положително количество фибри. 250 грама кейл могат да ви обезпечат 10 % от количеството фибри, което ви е нужно за ден. Всеки един от нас към този момент е наясно, че фибрите са доста значима и неизменима част от всяка диета;

- Полезните субстанции в кейла не се лимитират единствено до гореизброените. Освен всичко друго, в този необикновен зарзават се съдържжат и витамини от група В като В1, В2, В3, както и витамин Е;

 Сандвич с кейл

- Съдържа също и минерали като мед, калий, калций и магнезий. Освен това, той съдържа и белтъчини, омега-3 мастни киселини и фолиева киселина.

3. Ползи от кейл в медицината

Много учени считат, че кейлът доста оказва помощ на хора, които страдат от онкологични болести, тъй като в него има субстанции, които дейно се борят с ракови болести. Като образец, ще посочим глюкозинолати. В къдравото зеле, което не е минало през термична обработка се съдържат също и лутеин и зеаксантин - тези съединения са биоактивни и забавят стареенето, редуцират оксидативния стрес, пречат и на развиването на ракови болести.

- Кейлът оказва помощ доста и на хора, страдащи от остеопороза, защото има функционалността да укрепва и усъвършенства здравето на костите, Също по този начин, къдравото зеле оказва помощ на калция да бъде по-лесно усвоен от организма. Това, че съдържа всичко, което изброихме, кейлът става все по-популярен измежду вегетарианци, вегани и суровоядци.

 Чипс от кейл

4. Как вярно да консумираме кейл?

По принцип кейл се готви по същият метод като другите листни зеленчуци. Може да бъде съставна част на солени кексчета или да го добавите към сос за паста. Сигурно сте гледали по какъв начин началник готвачите вършат чипс от кейл. Става доста бързо и елементарно - просто би трябвало да нарежете зеленчука на едро, по-късно се объркват със зехтин и сол, а след това да ги изпечете за 20 минути на 120 градуса с вентилатор, като го обръщате.

Вижте още апетитни предписания с кейл!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР