Лисичанск не е обкръжен от руската армия, както твърди Москва.

...
Лисичанск не е обкръжен от руската армия, както твърди Москва.
Коментари Харесай

Лисичанск не е обкръжен, твърди Киев. Славянск стана жертва на касетъчни бомби. Русия се готви за дълга война

Лисичанск не е обграден от съветската войска, както твърди Москва. Това изказване на украинските управляващи идва след седмици на усилени боеве в региона на този град - последното огромно обитаемо място в Луганска област, което още е под украински надзор.

По-рано през днешния ден ТАСС цитира представител на съветските сепаратисти, съгласно който Лисичанск е изцяло обграден. В обществените мрежи е известно и видео, на което се вижда издигането на алено знаме над мемориал в централната част на града.

Противоречивите вести за Лисичанск идват на фона на две известия от събота - за жертвите от бомбардирането на Одеса и за заключението, че петъчният обстрел на Славянск е бил осъществен със неразрешените от интернационалните конвенции касетъчни бомби.
Какви са съветските бомби
Касетъчните бомби са голям брой дребни експлозиви в тялото на обща ракета, които кметът на Славянск Вадим Лях разказва по този начин: "те се пръскат над главите ни като фойерверк, само че носят не хубост, а гибел ". Този тип снаряди не могат да разрушат до основи една постройка, само че са рискови за хората, тъй като са неуправляеми и нанасят вреди в огромен радиус.

Касетъчните бомби са неразрешени от интернационалните конвенции освен тъй като не могат да бъдат точно насочвани, и освен тъй като са способни да причинят човешки жертви измежду цивилното население. Те вършат и друго - трансформират земята в близост в минно поле. Не всички дребни експлозиви на ракетата съумяват да избухнат при изстрелването. Има и такива, които остават на земята и са способни да се взривят даже от малко по-силен вятър.

Минирането на Украйна по този, а и по други способи, е една от главните грижи на украинския гръб сега. В събота администрацията на Киевска област заяви за към 48 000 обезвредени взривоопасни предмети, изследвани на 191,70 хектара.
Децата
До този миг съветската експанзия в Украйна е предизвикала гибелта на 344 деца, а други 640 са ранени, заяви в събота основният прокурор на страната.

Тези цифри не са дефинитивни и в тях не влизат данни от местата, на които се водят дейни бойни дейности. В момента Русия поддържа един главен фронт в Източна Украйна и голям брой паралелни линии на настъплението. Общата линия на фронтовата линия е над 1500 км, въпреки че най-ожесточените боеве са съсредоточени в стотина километра покрай Лисичанск.
Войната ще е дълга
Законопроект, импортиран в съветската Дума, демонстрира, че Русия се готви за дълга война в Украйна, американският неправителствен Институт за военни проучвания. Текстът разрешава на държавните управляващи да принуждават бизнеса да извършва поръчки за армията и специфичните служби.

Такава мярка не би имала смисъл при краткосрочна война, твърди институтът на 128-ия ден от експанзията.

Наред с това обаче към този момент липсва друга отличителна линия на подготовките за дълги войни - Русия все по този начин не прави повсеместна готовност. Най-разпространеното пояснение на този факт е в това, че войната не е толкоз известна в Русия, колкото управляващите го показват по малкия екран.

Засега Русия единствено уголемява запаса си от срочнослужащи, които изпраща в зони на бойните дейности.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР