Лишен от свобода поиска 3000 лева от Главна дирекция „Изпълнение

...
Лишен от свобода поиска 3000 лева от Главна дирекция „Изпълнение
Коментари Харесай

Затворник поиска 3000 лева обезщетение, нямал пликове за писма

Лишен от независимост изиска 3000 лв. от Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ за това, че в затворническата лавка липсвали пликове за писма.

Христо Г., който е на лек режим в затворническото общежитие в Самораново, твърди, че са му нанесени неимуществени вреди, изразяващи се в неосигуряване на пощенски пликове, като по този метод го лишавали от свободна преписка.

Така чиновниците на пандиза му нарушили законните права. Пощенските пликове му били нужни за обжалване на решение на Кюстендилския областен съд за условно предварително освобождение.

Срокът бил 7 дни, а пандизчията не намерил пощенски пликове. В правосъдното произвеждане обаче Христо Г. не потвърждава, че не са му одобрявани или връщани писма, без значение дали са с пликове или не, и това да е довело до претърпени от него неимуществени вреди.

Липсват и доказателства за съответен интервал, за който да твърди, че му е било нарушено правото на преписка. В кориците на самото дело пък са приложени получени и изпратени молби и тъжби до разнообразни институции – Окръжна прокуратура – Кюстендил и Административен съд – Кюстендил, които опровергават изказванията на пандизчията.

От доказателствата по делото не се открива по неоспорим метод да са настъпили неимуществени вреди, изразяващи се във вреди от проявено отговорно безучастие от страна на чиновници на пандиза в гр. Бобов дол, довели до нарушение на правата му.

Така арбитър Иван Демиревски от Кюстендилски административен съд отхвърли предявения от Христо Г. иск за възнаграждение на сумата от 3000 лв. за претърпени неимуществени вреди, вследствие от нарушение на правото му на свободна преписка, като необоснован и безпочвен.

Освен това той ще би трябвало да заплати на Групово дело „ Изпълнение на наказванията “ – София 100 лв., дължими като юристконсултско заплащане. Решението може да се апелира в 14-дневен период пред Върховния административен съд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР