Лисабон. В емоционална реч пред делегатите на Конгреса на ПЕС

...
Лисабон. В емоционална реч пред делегатите на Конгреса на ПЕС
Коментари Харесай

Евродепутатът и президент на ПЕС Сергей Станишев: Отговорността ни е да спасим Европа от популизма и арогантността на ЕНП

Лисабон. В прочувствена тирада пред делегатите на Конгреса на ПЕС в Лисабон евродепутатът и президент на ПЕС Сергей Станишев съобщи, че повече от всеки път лявото политическо семейство би трябвало да бъде единно, с цел да избави Европа от разрушителния популизъм и арогантността на ЕНП. Това оповестиха от пресофиса на Сергей Станишев .
„ Европейският план е нападнат от две страни: от една страна – войнстващите популисти от крайната десница, които желаят да разрушат постигнатото през последните 70 години като продават една подправена носталгия по предишното, като разпалват опълчването вътре и сред обществата, като експлоатират страховете на хората, като си измислят нови и нови врагове.
От друга страна – това е арогантността на ЕНП, които тъврдят, че политиката на ограничавания ни е извела от икономическата рецесия и всичко е отлично и би трябвало да продължим по същия метод. Но те си затварят очите за задълбочаващото се неравентво, за голямата обществена цена, която хората заплатиха за техните политики, и които в последна сметка отчуждиха жителите от Европейски Съюз, от институциите и политиката като цяло.
Твърде постоянно виждаме, че тези две закани за Европейски Съюз в действителност работят дружно – националистите на всички места са комфортни съдружни сътрудници за десните държавни управления, като в Австрия и България, тъй като ЕНП в действителност прегърна популистката изразителност и способи. Наблюдаваме развой на Орбан-изация на европейското дясно в името на опазване на властта. Общият претендент на ЕНП – Манфред Вебер, желае да „ строи мостове “ към Салвини в Италия и Орбан в Унгария. Това обаче не е нашият път.
Нашият път – това, което сплотява всички леви партии, е обществена Европа, битката с неравенствата, устойчивата икономическа политика, която да пази правата на всички служащи – както в обичайните, по този начин и в новите браншове, и която в последна сметка да обезпечи уместно възнаграждение за труда, тъй че хората във всички европейски страни да могат да си разрешат заслужен живот. Трябва да сложим завършек на опълчването сред служащите от Източна и Западна Европа. Да дадем по-добра вероятност за бъдещето на младежите. ПЕС е единственото политическо семейство, което има създаден специфичен План за младежта, който ще бъде алена линия при договарянията с други политически сили след европейските избори. Защото ние, левите, желаеме да съхраним Европа, само че и да я променим – към повече правдивост, независимост и резистентност. Това включва и по-справедливо данъчно облагане на огромните софтуерни колоси, като Гугъл, Apple, Фейсбук и Amazon. Само по този метод ще можем да върнем доверието на жителите в Европейския план и фантазията за мир и разцвет на всички в дух на взаимност и взаимопомощ “, разяснява Сергей Станишев.
Ахим Пост, народен представител в немския Бундестаг и общоприет секретар на ПЕС, благодари на Станишев за неуморната му работа като водач на ПЕС, и го дефинира като „ същински европеец, същински социалист, същински водач “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР