Липсваща част от Стоунхендж беше върната на мястото си 60

...
Липсваща част от Стоунхендж беше върната на мястото си 60
Коментари Харесай

Върнаха липсваща част от Стоунхендж след 60 години

Липсваща част от Стоунхендж беше върната на мястото си 60 години, откакто е била взета.

По време на археологически разкопки през 1958 година дългият към метър откъс от праисторическия камък липсващ. Никой не знаел къде е, до момента в който 89-годишният Робърт Филипс, който е бил включен в работите, решил да върне част от него. Това се случило предходната година, само че се оповестява едвам през днешния ден.

При повдигането на два отвесни и един водоравен камък през 1958-а археолози разкрили пукнатини по единия отвесен камък и сложили железни пръти, с цел да го подсилят. Извадените три елементи от сърцевината обаче изчезнали. Едната взел я Филипс - през днешния ден пенсиониран англичанин, който живее във Флорида. Той бил нает от компания за рязане на диаманти през 50-те години на предишния век. 

Компанията Van Moppes била ангажирана с подкрепяне на процеса по подсилване на гигантските камъни. Оттам създали три дупки в тях, с цел да се слагат металните пръти. По време на процеса служащите извадили три еднометрови елементи от сърцевината на камъка. Филипс си взел едната и я държал в началото в пластмасова тръбичка в офиса си, а след това парчето от Стоунхендж се озовало на стената в американския му дом.

Сега археолозите от благотворителната организация English Heritage, която се грижи за Стоунхендж, се надяват да проучват химическия състав на сърцевината, което да им помогне да дефинират от кое място може да идват античните камъни.

Въпреки че частта била върната предишния месец май, English Heritage не оповестили това и изясняват, че желали първо да схванат значимостта на парчето от Стоунхендж.

Къде се намират останалите две елементи от извадените три от сърцевината на камъните остава мистерия и от организацията умоляват всеки, който има информация за местонахождението им да се свърже с тях.

Те признават, че последното, което са очаквали, е да им се обади някой от Америка и да им заяви, че има част от Стоунхендж.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР