Линус Торвалдс предложи в новата версия на да се спре

...
Линус Торвалдс предложи в новата версия на да се спре
Коментари Харесай

Линус Торвалдс предложи Linux ядрото да спре да поддържа процесорите i486

Линус Торвалдс предложи в новата версия на да се спре поддръжката на  процесорите i486, тъй като те не поддържат инструкцията cmpxchg8b. Тази процесорна директива се поддържа от по-новите x86 32-битови и актуалните x86-64 чипове, в това число Pentium и нагоре.

Според основателя на Linux, време е да се прекратят опитите за емулирането на тази директива за процесорите, които не я поддържат и които към този момент на процедура никой не употребява. Т орвалдс е на мнение, че процесорите i486 към този момент са морално остарели и не са настоящи, само че въпреки всичко, в случай че някой към момента ги употребява, то може напълно умерено да работи с някоя от по-старите версии на Linux ядрото с дълготрайна поддръжка, която ще продължи още няколко години .

Към сегашен ден на процедура всички Linux дистрибуции, поддържащи 32-битовите х86 процесори, употребяват ядра с опцията X86_PAE, която изисква наложителната поддръжка на процесорната директива cmpxchg8b.

Прекратяването поддръжката на класическите i486 няма да засегне създаваните от Intel процесори Quark за вградени компютри, които макар, че са от класа i486, включват някои присъщи за поколението спомагателни указания, в това число и въпросната cmpxchg8b. Същото важи и за процесорите Vortex86DX.

Да прибавим, че поддръжката на още по-старите i386 процесори в Linux ядрото бе прекъсната още преди 10 години.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР