Линията на промяната на датата е условна линия, която минава

...
Линията на промяната на датата е условна линия, която минава
Коментари Харесай

Факти за датите и часовете

Линията на смяната на датата е условна линия, която минава през Тихия океан през 100 и осемдесетия меридиан. Ако пресечете линията на смяната на давата от запад на изток, можете да се върнете с двадесет и четири часа обратно във времето, а при придвижване от изток на запад отивате непосредствено в утрешния ден.

Китай е една от най-дългите страни в целия свят: 5700 километра от запад на изток. До революцията през 1949 година страната е била разграничена на пет часови пояса.

След това обаче било решено, че разделянето не е удачно, и по тази причина в цялата страна било оповестено едно време – пекинското. Затова в Тибет залезът се случва в среднощ.

Ако пресичате границата на Китай с Афганистан, незабавно би трябвало да превъртите стрелките на часовника с три часа и половина напред. В света няма друго място, където една крачка да е равна на три часа и половина.

 Факти за датите и часовете

Хималаите ненапразно се считат за мистично място. Хималаите пресичат няколко страни с разнообразни времена. Затова странник, който е решил да премине всичките хиляда километра на планинската верига, би трябвало шест пъти да пренастройва часовника си.

На индийско-непалската граница – петнадесет минути напред, на непалско-индийската граница – петнадесет минути обратно, на индо-китайската граница – два часа и половина напред, на китайско-бутанската граница – два часа напред, на бутано-индийската – половин часа обратно, на индой-мианмската – един час напред.

Островите Ратманов в Русия и Крузенщърн в Съединени американски щати са разграничени единствено от четири километра вода. Разстоянието се изминава с моторна лодка за петнадесет минути.

По Гринуич обаче тези острови са разграничени от двадесет и един часа – в случай че сте на остров Ратманов и е четвъртък на обяд, то на остров Крузенщърн ще е три часа следобед.

В дребното селце Раякоски, което е ситуирано на границата на Финландия, Норвегия и Русия, се срещат три часови пояса по едно и също време. Когато в Русия е пладне, във Финландия е единадесет часа, а в Норвегия – 10 часа.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР