„Линч срещу мисълта и защитата на Монтрьо” – под това

...
„Линч срещу мисълта и защитата на Монтрьо” – под това
Коментари Харесай

„Джумхуриет”: Свободната мисъл се наказва с линч

„ Линч против мисълта и отбраната на Монтрьо” – под това заглавие опозиционният турски в. „ Джумхуриет” оповестява за арестите на 10 някогашни адмирали, подписали декларация, в която се афишират в отбрана на Конвенцията от Монтрьо, регулираща прекосяването през турските проливи.

Десетимата бяха арестувани при полицейски акции на разсъмване през вчерашния ден, а четирима други, „ поради тяхната възраст”, бяха отведени за разпит. Мярката за задържане е годна за четири дни, разяснява изданието.

Вестникът показва, че

правистите преглеждат декларацията на над 100 някогашни адмирали в подтекста на свободата на изложение .

Редица държавни представители в Турция обаче видяха в нея внушения, навяващи асоциации за прелом.

„ Има ли право или не в Турция да се показва мнение?”, попита някогашният арбитър от Европейския съд за правата на индивида Ръза Тюрмен. „ Правото в страната се трансформира в инструмент за наказване на опозицията”, счита той.

„ Седем от арестуваните 10 адмирали към този момент са гледали същия филм”,

написа още „ Джумхуриет”. Чрез заприказва на ФЕТО против тях са били скалъпени доказателства и те са били принудени с години да лежат непозволено в пандиза, отбелязва още изданието.

Мнозинството от турските вестници през днешния ден подчертават върху изказванията на президента Реджеп Тайип Ердоган, който съобщи през вчерашния ден, че декларацията на пенсионираните адмирали излиза оттатък рамките на свободата на изложение и подухва асоциации за прелом.
„ Ердоган оцени декларацията: Превратите постоянно са идвали така”, написа в. „ Тюркийе”. „ Превръщането на въпроси, които ще бъдат позволени в границите на демокрацията и правото, в мотив за

заявления, внушаващи прелом, е очевидна опасност против конституцията”, съобщи Ердоган .

„ Свободата на изложение не обгръща фрази, заплашващи с прелом определеното държавно управление. Всяко едно нахлуване против демокрацията в Турция е идвало след сходен жанр заявления. Ние още веднъж ще им покажем границите дружно с нашия народ”, добави той. По думите на президента „ в основата на тази работа” стои главната опозиционна мощ – Народнорепубликанската партия (НРП).

Ердоган акцентира, че Турция остава ангажирана с Конвенцията от Монтрьо, която по думите му обезпечава значими придобивки на страната. Той предизвести обаче, че в бъдеще Турция може да преразгледа всяко едно съглашение в името на това да получи нещо по-добро.

„ Инициатива със задни намерения” ,

гласи заглавието на в. „ Миллиет”, който също цитира през днешния ден думите на президента. „ Това несъмнено е самодейност със задни планове, като се имат поради методът и методът на деяние, реализиран измежду нощ (декларацията на адмиралите беше оповестена през нощта, бел.ред.)”, разяснява Ердоган.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР