Лимонова или лимонена трева е тропическо, тревисто растение, използвано в

...
Лимонова или лимонена трева е тропическо, тревисто растение, използвано в
Коментари Харесай

Етерично масло от лимонена трева

Лимонова или лимонена трева е тропическо, тревисто растение, употребявано в кулинарията и билколечението. Извлечено от листата и стръковете на растението лимонова трева, маслото от лимонова трева има мощен цитрусов мирис. Често се среща в сапуни и други артикули за персонална хигиена.

Маслото от лимонова трева може да бъде извлечено и се употребява в медицината за лекуване на храносмилателни проблеми и високо кръвно налягане. Има и доста други евентуални изгоди за здравето.

Всъщност етеричното масло от лимонова трева е известно средство в ароматерапията за облекчение на напрежението, тревогата и депресията.

Този естествен подарък може да се употребява и за ликвидиране на бактерии, предотвратяване от инсекти и понижаване на болките в тялото. Ползва се и вътрешно, с цел да помогне на храносмилателната система. Може да се употребява и за овкусяване на чай и супи, придава прелестен натурален мирис на козметика, сапуни и домашно приготвени дезодоранти.

Съединенията, които построяват етеричното масло от лимонова трева, са известни с противогъбични, инсектицидни, антисептични и противовъзпалителни свойства. Лимонова трева може да предотврати растежа на някои бактерии и дрожди и има антиоксидантни свойства. Също по този начин съдържа субстанции, които се употребяват за облекчение на мускулни болки, понижаване на температурата, плюс стимулиране на матката и менструалния поток.

Какво съставлява етеричното масло от лимонова трева

Лимоновата трева е билка, която принадлежи към фамилията на тревите Poaceae, жанр от към 55 типа треви.

Лимоновата трева пораства на гъсти туфи, които могат да порастват на 1.80 метра височина и метър широчина. Среща се в топли и тропически райони като Индия, Югоизточна Азия и Океания.

Използва се като лечебна билка в Индия и постоянно се среща в азиатската кухня. В страните от Африка и Южна Америка се употребява за подготвяне на чай.

Маслото от лимонена трева се получава от листата или тревите на растението. Маслото има лек и пресен мирис на лимон със земни нюанси. Действа стимулиращо, релаксиращо, успокояващо и балансиращо.

Химичният състав на етеричното масло от лимоновата трева варира според от географския генезис. Съединенията нормално включват въглеводородни терпени, алкохоли, кетони, естери и основно алдехиди. Етеричното масло се състои основно от цитрал от към 70 % до 80 %.

Етеричното масло от лимонова трева е източник на съществени витамини и минерали, като да вземем за пример:

витамин А

витамин В1

витамин B2

витамин B3

витамин B5

витамин B6

фолат

витамин С

магнезий

фосфор

манган

мед

калий

калций

цинк

желязо

Като билка лимонената трева от дълго време е съществена съставна част в тайландската, виетнамската, камбоджанската и индонезийската кухня. Етеричното масло от лимонова трева също има история на приложимост като натурален хранителен консервант заради присъщите му антимикробни дейности.

Растението лимонова трева (C. citratus) е известно с няколко интернационалните общи наименования като западноиндийска лимонена трева или лимонова трева (англ.), hierba limon или zacate de limón (испански), citronelle или verveine des indes (френски) и xiang mao (китайски). Днес Индия е най-големият производител на масло от лимонова трева.

Лимонова трева е едно от най-популярните етерични масла, употребявани през днешния ден поради огромното многообразие от изгоди за здравето и вероятни приложения в бита.

Билката работи изключително добре върху съединителната тъкан, където се срещат структурните и имунните функционалности. Лимоновата трева работи върху лимфните капиляри и съдове, които се оттичат от кожата, тъй че е потребна при оток и лимфна конгестия.

Ползи и използва на етерично масло от лимонова трева

 Лимонена трева

За какво се употребява етеричното масло от лимонова трева? Има толкоз доста евентуални приложения и изгоди от етеричното масло от лимонова трева, тъй че дано се потопим в тях в този момент.

Някои от най-честите използва и преимущества на етеричното масло от лимонова трева включват:

Естествен дезодорант и почистващ препарат

Използвайте масло от лимонова трева като натурален и безвреден освежител за въздух или дезодорант. Можете да добавите маслото към вода и го използвайте с маслен дифузер или изпарител.

Чрез прибавяне на други етерични масла като лавандула или масло от чаено дърво, можете да персонализирате своя натурален мирис.

Почистването с етерично масло от лимонена трева е друга страхотна концепция, тъй като освен естествено придава страховит аромат на дома ви, само че също по този начин оказва помощ за дезинфекцирането му.

Здраве на кожата

Добро ли е маслото от лимонена трева за кожата? Да, главното преимущество на етеричното масло от лимонова трева са неговите успокояващи кожата свойства.

Проучване от 2017 година, оповестено в Biochimie Open, тества резултатите на етеричното масло от лимонова трева върху авансово инфектиран човешки дермален фибробласт. Авторите на проучването заключават: Това изследване дава първото доказателство за противовъзпалителната интензивност на билката върху клетките на човешката кожа и демонстрира, че той е добър лечебен вид за лекуване на възпалителни положения на кожата.

Добавете масло от лимонова трева към шампоани, балсами, дезодоранти, сапуни и лосиони. Маслото от лимонена трева е дейно почистващо средство за всички видове кожа.

Неговите антисептични и стягащи свойства вършат маслото от лимонова трева идеално за приемане на равномерна и блестяща кожа и по този метод част от вашата естествена рутинна грижа за кожата. Може да стерилизира порите, да служи като натурален тоник и да укрепва кожните тъкани.

Масло от лимонова трева за здраве на косата

Маслото от лимонова трева може да укрепи космените фоликули, тъй че в случай че се борите с косопад или сърбящ и нервиран скалп, масажирайте няколко капки масло от лимонова трева в скалпа си за две минути и по-късно изплакнете. Успокояващите и убиващи бактериите свойства ще създадат косата ви блестяща, свежа и без неприятна миризма.

В допълнение, за това масло е потвърдено, че има свойства срещу пърхот и даже може да инхибира квас, която може да докара до формиране на пърхот.

Естествен репелент против инсекти

Поради високото си наличие на цитрал и гераниол, за маслото от лимонова трева е известно, че отблъсква насекомите и даже ги убива при досег с кожата ви. Можете даже да употребявате масло от лимонова трева против мравки. Този натурален репелент има мека миризма и като се изключи че ще ви избави от инсекти, ще освежи дома ви.

Редуктор на напрежението и тревогата

Лимоновата трева е едно от няколкото етерични масла, помагащи против тревога. Известно е, че успокояващата и мека миризма на маслото от лимонова трева оказва помощ за облекчение на безпокойството и раздразнителността.

За да облекчите напрежението, създайте свое лично масажно масло от лимонова трева или прибавете масло от лимонова трева към вашия лосион за тяло. Можете също да опитате да изпиете чаша чай от лимонена трева вечер преди лягане, с цел да изпитате успокояващите изгоди на билката.

Мускулен релаксатор

Имате ли болки в мускулите или изпитвате крампи или мускулни конвулсии? Ползите от маслото от лимонова трева също включват способността му да оказва помощ за облекчение на мускулни болки, крампи и конвулсии. Може също да помогне за възстановяване на кръвообращението.

Опитайте да втриете тялото си с разредено масло от лимонена трева или направете своя лична вана за крайници с масло от лимонена трева.

Детоксикиращи противогъбични качества

Маслото или чаят от лимонова трева се употребява като детоксикатор в няколко страни. Известно е, че детоксикира храносмилателния тракт, черния дроб, бъбреците, пикочния мехур и панкреаса.

Тъй като работи като натурален диуретик, потреблението на масло от лимонова трева може да ви помогне да изхвърлите нездравословните отрови от тялото си.

Поддържайте системата си чиста, като добавяте масло от лимонова трева към супата или чая си. Можете да извършите собствен личен чай от лимонена трева, като запарите листа от растението с вряща вода или добавите няколко капки етерично масло към чая си.

Облекчаване на менструални конвулсии

 Чай от лимонова трева

Известно е, че пиенето на чай от лимонова трева оказва помощ на дами с менструални болки. То може да помогне и при гадене и нервност.

Маслото от лимонова трева е асистент за стомаха

Лимоновата трева е известна от епохи като средство за лекуване на стомашен дистрес, гастрит и стомашни язви.

Облекчаване на главоболие

Маслото от лимонена трева също постоянно се предлага за облекчение на главоболие. Успокояващите резултати на маслото от билката имат силата да оказват помощ за облекчение на болката, натиска или напрежението, които могат да причинят главоболие.

Опитайте да масажирате слепоочията си с разредено масло от лимонова трева и вдишайте релаксиращия лимонен мирис.

Маслото от лимонова трева е палач на бактерии

Съдържанието на цитрал и лимонов в маслото от лимонова трева може да убие или задуши растежа на бактерии и гъбички. Това може да ви помогне да избегнете инфекции като трихофития, гъбичната зараза „ атлетски крайник “ или други типове гъбички.

Понижаващо температурата

С неговите охлаждащи свойства не е изненадващо, че маслото от лимонова трева се употребява като естествено средство за понижаване на температурата. Известно е, че съдържа субстанции, за които се счита, че понижават температурата и също по този начин облекчават болката и подуването.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР