Лихвите по кредитите у нас ще вървят плавно нагоре -

...
Лихвите по кредитите у нас ще вървят плавно нагоре -
Коментари Харесай

С колко ще се вдигнат лихвите по кредитите у нас след повишението на лихвените нива от ЕЦБ?

Лихвите по заемите у нас ще вървят гладко нагоре - с по-малко от половин % до края на годината, макар внезапното покачване на лихвените равнища на Европейската централна банка, настояват финансови анализатори.

Защо обаче би трябвало да сме внимателни, в случай че сме взели заем или обмисляме да аплайваме за банков заем и ще се усилят ли и лихвите по депозитите - вижте в материала на Светозар Костадинов.

Лихвите у нас ще се покачат, споделят специалистите, само че това ще се случва гладко и с доста дребни стъпки.

" Прогнозата ни напълно съответно е до края на годината по заеми да се отразят примерно с 0.3 до 1 пункт следващата година. Като образец ще ви дам с един заем от 200 000 лева за 30 години, вноската би се трансформирала със 100 лева ", споделя Мария Петкова, ръководител на Асоциацията на кредитните медиатори в България.

Клиентите, обаче, могат да се предпазят от повишаване на заема си като потърсят предложение за закрепена рента. За жилищните заеми тя може да бъде за интервал от 3 до 5 години. Още по-плавно ще бъде повишаването на заема за клиенти, които са изтеглили жилищен заеми от банка, която има буфер в лихвата си. Информация може да се получи от регистриран в Българска народна банка кредитен медиатор. Въпреки това финансовата нерешителност не е непотребна, когато се взима заем.



" Кредитът има един фундаментален смисъл - това е заем от вашия предстоящ приход. Дотолкова, доколкото вие сте убеден в този предстоящ приход, може умерено да взимате заем. Ако не се чувствате задоволително убеден или има прекомерно доста относителни променливи, които вие не може да предскажете тъкмо в идващите години, по-добре да не взимате заеми или да вземете заем с по-малък размер. ", поучава банкерът Левон Хампарцумян.

Настоящата икономическа обстановка е друга от предишните рецесии, показват специалистите.

" Ако би трябвало да съпоставим със обстановката през 2008 година, ние тогава тръгнахме от база към 5% рента. Сега тръгваме от база към 2,3%-2,4% има оферти за 2.2%, според от профила на клиента. ", изяснява Мария Петкова, ръководител на Асоциацията на кредитните медиатори в България.

Лихвите по депозитите също ще се насочат нагоре. Причината е в смяната на съотношението сред заемите и спестяванията през последната половин година.

" Вече от половин година съотношението заеми към депозити към този момент е в интерес на заемите над 100%, а ние съвсем 10 години имахме съответствие заеми депозити 85-90%, доста под 75%. От тази позиция, първо, ще забележим, че там, където се взимаха такси върху депозитите, ще спрат да се взимат и след това ще стартират и несъмнено, да носят някаква дребна рента. Не очаквайте лихви, сходни на тези, които имаше преди 13-14 години от 8-9% върху депозита. ", споделя Левон Хампарцумян, банкер.

Решенията на ЕЦБ ще останат основни за справяне с високата инфлация на континента.

" При всички случаи ЕЦБ ще бъде по-внимателна, само че ще следва това, което прави ФЕД. В момента са в доста внимателно състояние, защото инфлацията е доста висока, което значи нападателно и бързо повдигане на лихвеното ниво. От друга страна, има доста задлъжнели страни в Европа, като Италия. ", споделя Руслан Стефанов, Център за проучване на демокрацията.

Спрямо други страни в Европа, България не е задлъжняла, споделя Хампарцумян.

" Няма да имаме рецесия в жанр 1997 година В момента имаме доста по-силна стопанска система, България е член на Европейски Съюз, има насъбрани буфери във финансовата система, тя е релативно добре работеща, страната не е тежко задлъжняла. Нетен експортьор е на сила. ", споделя Левон Хампарцумян, банкер.

Забавяне на стопанската система, обаче, е допустимо да се случи.

" Икономическите планове ще стартират да стават нерентабилни при равнищата на лихви. Ако примерно един план при 3-4% е бил доходоносен, при 6-7% може да не е. ", счита Руслан Стефанов, Център за проучване на демокрацията.

А през декември централните банкери на Еврозоната ще би трябвало да решат с какъв брой още ще вдигнат лихвата. Голяма част от членовете на ЕЦБ са за нападателен метод, до момента в който се овладее инфлацията, даже и това да е с цената на криза.

Светозар Костадинов/Асен Цветков, Станислав Ангелов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР