Лихвите по ипотечни заеми в лева паднаха под 3%. Средното

...
Лихвите по ипотечни заеми в лева паднаха под 3%. Средното
Коментари Харесай

Рекордно ниски! Вижте с колко паднаха лихвите по ипотеки

Лихвите по ипотечни заеми в лв. паднаха под 3%. Средното равнище за пазара е 3,19%, което е историческо ниско равнище, излиза наяве от последните данни на Българска народна банка за месец март. Толкова ниски лихви не е имало в никакъв случай в България, напомнят анализатори.

В момента най-ниската рента, на която може да се подписа контракт за ипотека, е 2,80%, сочи класацията на финансовия уебсайт " Моите пари ". Изгодната оферта обаче е за привилегировани клиенти - такива, чийто застрахователен приход е оптималният позволен. Естествено се изисква и превод на работната заплата, което е нормална процедура за банките при разпределяне на какъвто и да е заем. Има и още по-малка рента от 2,6%, само че тя е по-скоро бутиков, а не всеобщ артикул и се договаря с клиента самостоятелно. Все по-ясна става наклонността лихвата да се дефинира по отношение на надеждността на клиента. Така да вземем за пример човек с застрахователен приход до 1500 лв. ще подпише контракт за заем на рента от 3.10%, а за различен, който се обезпечава на над 2000 лв., лихвата ще бъде 2,95%.

Ниските лихви по новоотпуснати заеми карат от ден на ден клиенти да създадат стъпки да предоговорят старите си ипотеки. За да има стопански смисъл от това упражнение обаче, разликата сред остарялата и новата рента би трябвало да е най-малко 1,5-2%. Съществуват и други разноски, които оскъпяват начинанието - за основаване на нова ипотека, пазарна оценка и такси, които вървят с отпущането на новия заем.

Средномесечно банките отпускат по 250 млн. лева ипотечни заеми, сочи още информация от Българска народна банка.

ЗАМРЪЗНАЛИ

За разлика от ипотечните потребителските заеми не поевтиняват с толкоз бързи темпове. От известно време лихвите при тях са в застой на към 7-8%.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР