Лихтенщайн е предал на Тайван около 11 милиона щатски долара,

...
Лихтенщайн е предал на Тайван около 11 милиона щатски долара,
Коментари Харесай

Аферата La Fayette: Защо Лихтенщайн изплати на Тайван 11 милиона щатски долара?

Лихтенщайн е предал на Тайван към 11 милиона щатски $, подадени в страната като част от противозаконните рушвети, свързани със абсурда с фрегатата La Fayette ( " Ла Файет " ), датиращ отпреди три десетилетия, заяви Министерството на правораздаването на островната страна, представено от.

Първият транш от противозаконните облаги, подадени в няколко страни, е дошъл в сметката на Окръжната прокуратура на Тайпе с помощта на интернационално правосъдно съдействие и парите ще бъдат върнати в националната хазна.

Скандалът " гръмна " в края на 90-те години на предишния век. Твърди се, че френското държавно управление, посредством някогашната отчасти държавна компания Elf Aquitaine, е платило подкупи, с цел да обезпечи договорка за производството на шест фрегати от клас La Fayette с Тайван.

Elf Aquitaine е същата петролна компания, за която в следствие беше открито в по-широко следствие, че е била употребена от години като " ръка " на държавната политика и фонд за подкупване на френски и задгранични политици и чиновници.
 Високо напрежение в Северна Корея: Ким Чен Ун заприказва за първо потребление на нуклеарно оръжие
Високо напрежение в Северна Корея: Ким Чен Ун заприказва за първо потребление на нуклеарно оръжие

Има признаци за ново строителство на единствения прочут нуклеарен полигон в Северна Корея

Военните кораби бяха продадени посредством друга френска компания, Thomson-CSF (сега Thales), на Военноморските сили на Република Китай (Тайван) в договорка за 2,8 милиарда щатски $, подписана през 1991 година, за която се твърди, че включва рушвети и подкупи, които улесняват покупката.

През 1998 година някогашният френски външен министър Ролан Дюма призна, че сумата от 500 милиона щатски $ е била платена от Thomson-CSF на френски и тайвански чиновници, с цел да улеснят продажбата.

Осем души, участващи в контракта, починаха при необикновени и евентуално подозрителни условия. А тайванският търговец на оръжие Андрю Уанг, който беше забъркан в аферата, избяга от Тайван в Обединеното кралство, откакто тялото на хипотетичния осведомител капитан Ин Чинг-фенг бе открито в океана.

" Частни оръжейници източили милиони в спекулация с " Кинтекс " ", " Не се радвайте на оставката на Цветанов "

Ин Чинг-фен е бил началник на дирекцията за доставки на военноморските сили на Тайван (Република Китай) и е събирал доказателства за нередности при закупуването на шест фрегати от клас Lafayette от Франция, написа.

Според тези доказателства френската компания, произвела фрегатите La Fayette, е подкупила чиновници на тайванския флот, с цел да дефинират стандарти, които са в интерес на тяхното предложение.

В хода на следствието на прокурорите във Франция и Тайван и двете страни откриха мотиви за паника. Оплакванията на тайванците бяха ориентирани към неадекватността на корабите и увеличението на цената им спрямо сходен пакет, препоръчан на Сингапур. Във Франция договорката стана част от по-големия скандал за комисионни, рушвети, плащани от клиенти за продажба на оръжие, употребявани за финансиране на политически действия във Франция.

През 2001 година швейцарските управляващи замразиха сметки, държани от Андрю Уанг и фамилията му във връзка със абсурда с тайванската фрегата.

Лихтенщайн отговори позитивно през септември 2006 година на настояването на Тайван да замрази противозаконните средства, които са отишли при оръжейния брокер Андрю Уанг под формата на рушвети, съгласно прессъобщението на министерството.
 Съединени американски щати проверяват три банки за спекулация с облигации на Мозамбик
Съединени американски щати проверяват три банки за спекулация с облигации на Мозамбик

С парите от тях е било закупено и военно съоръжение

След решенията на Върховния съд на Тайван през 2019 година и 2021 година, които позволиха изземването на към 487 милиона щатски $ от наследниците на Уанг, тайванските прокурори преговаряха с Лихтенщайн за връщането на парите, подадени в европейската страна, на Тайван.

Според министерството множеството от средствата са били подадени в банки в Швейцария и обещаното възобновяване на 266 милиона щатски $, направено от швейцарското министерство на правораздаването и полицията през февруари 2021 година, към момента се договаря.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР