Лидл България предприема още конкретни стъпки в подкрепа на устойчивата

...
Лидл България предприема още конкретни стъпки в подкрепа на устойчивата
Коментари Харесай

Лидл България премахва напълно черната пластмаса и увеличава влагането на рециклирани материали в опаковките на продукти собствена марка

Лидл България подхваща още съответни стъпки в поддръжка на устойчивата кръгова стопанска система. Като част от тактиката REset Plastic компанията си слага в допълнение 2 нови цели. Първата е до края на 2025 година опаковките на продуктите лична марка да съдържат приблизително 20% рециклиран материал. Втората нова цел на Lidl е още до края на 2021 година изцяло да отстрани черната пластмаса от тях. По този метод компанията ще увеличи доста опцията за рециклиране  на опаковките.

“Осъзнаваме своята отговорност към обществото и околната среда и по тази причина се стремим непрестанно да надграждаме напъните си да допринесем за едно по-добро бъдеще. Новите ни цели са в допълнение на към този момент подхванатите дейности да понижим количеството употребена пластмаса в опаковките на продуктите лична марка, както и устрема ни всички те да са оптимално рециклируеми. С цялостния  отказ от черната пластмаса при опаковките на артикули от личните ни марки ще улесним опцията за преработването и повторното им преобразяване в суровина. От друга страна ще увеличим и  употребата на от ден на ден  рециклирани материали в опаковките на продуктите ни лична марка, което е още една стъпка по пътя към кръговата стопанска система и нашата визия за бъдещето ”, сподели Милена Драгийска-Денчева, основен изпълнителен шеф на Лидл България.

През 2018 година Лидл България разгласи задачите си да понижи количеството пластмаса в опаковките на продуктите лична марка с 20%, а през 2019 година добави и с задачата да направи 100% от тези пластмасови опаковки оптимално рециклируеми.



В България резултатите от към този момент приложените ограничения са налице. Веригата изцяло спря продажбата  на пластмаси за еднократна приложимост в обектите си още от началото на 2020 година, с което пести 51 тона годишно по отношение на 2018 година В края на 2020 година Лидл България вкара и Green Bags – торбички, вид мрежи, за насипни плодове и зеленчуци, като зелена опция на еднократните найлонови торбички. В магазините също по този начин се продават единствено торби за извършване на покупки за многократна приложимост.

Друга област, в която Лидл България подхваща редица ефикасни ограничения е редизайна на опаковките на артикули от лични марки за да понижи тежестта им и да увеличи инвестиции рециклиран материал в тях. С намаляването на тежестта на тарелките за прясно месо през 2018 година компанията икономисва годишно над 30 тона пластмаса. През 2020 година компанията пусна и нови, още по-щадящи околната среда тарелки за прясно месо, направени от над 90% рециклирана пластмаса, 100% рециклируеми и спестяващи до 16% пластмаса на опаковка. Част от опаковките на почистващите препаратите W5 също са направени от 100% рециклиран материал. От Лидл България систематично понижават и наличието на пластмаса в бутилките на артикули лична марка вода, газирани питиета, оцети и препарати, а също и на опаковките на някои артикули ядки, кисели млека и сирене. С цел бистрота към клиента значимите оптимизации на опаковките са означени с логото „ Опаковано с грижа за природата – опаковано отговорно “.

От тази година пък универсалните мокри кърпички W5 към този момент не съдържат пластмаса включително микропластмаса и са 100% биоразградими. Новият им състав разрешава да се понижи потреблението на пластмаса с 56 тона годишно по отношение на интервала  1 март 2020 година – 28 февруари 2021 година

В унисон със тактиката Reset Plastic в Лидл България се оферират и сертифицирани нехранителни артикули със 100% рециклиран полиестер - якета, чадъри и текстилни продукти за дома. Lidl е първата от огромните вериги магазини, която пусна в акционния си подбор и артикули за семейството като кутии за предпазване, закачалки, сгъваеми касетки, кошове и легени за пране лична марка, направени от най-малко 95% рециклирана пластмаса. През 2020 година Lidl показа и първите си обувки с текстилна част от 100% рециклирана пластмаса, 25% от която е събирана от плажове и крайбрежни зони.

Само преди 3 месеца компанията започва и огромна осведомителна акция „ Рециклирането има смисъл “, която има за цел да притегли внимание към тематиката и да увеличи на информираността на жителите по казуса с пластмасата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР