Лидерката на БСП Корнелия Нинова упрекна служебното правителство за това,

...
Лидерката на БСП Корнелия Нинова упрекна служебното правителство за това,
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Правителството заделя пари за Грипен

Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова укори служебното държавно управление за това, че е заделило пари за заместващи самолети " Грипен ". Коментарът на Нинова бе във връзка идното удължение на бюджета за 2022 година. Според нея тези пари би трябвало да се употребяват за предложенията на Българска социалистическа партия в обществената сфера.

" Служебният кабинет е планувал някъде в бюджета запас за финансиране на 10 самолета " Грипен ". Ето от кое място ще дойдат парите. Българската войска има потребност от рационализация и толкоз години политическите партии и другите държавни управления не успяхме да се оправим с тази задача, само че сега сме в тежка икономическа, обществена рецесия и ние считаме, че би трябвало да си подредим целите ", сподели лидерката на Българска социалистическа партия, въпреки публично да не е известно да има сделка за тъкмо тези изтребители, за които Радев настояваше от дълго време, само че кабинетът тогава се спря на F-16.

Преди към месец стана ясно, че служебното държавно управление събира предложения за такива самолети. Според изтеклата информация се търсят самолети втора ръка, които да се употребяват в интервала, откакто МиГ-29 излязат от употреба, а платените F-16 още не са доставени. От държавното управление тогава обявиха, че решението за това ще е на Народното събрание (защото единствено Народно събрание може да утвърди подобен разход, б.р.).

Нинова се разгласи срещу удължаването на бюджета за тази година, каквото желание оповестиха от служебния кабинет, въпреки да бяха показали нов проектобюджет за 2023-а.

" Това значи заледяване на приходите. Ние сме срещу. Това нарастване, което направихме в постоянното държавно управление към този момент е изядено от инфлацията.

Внесохме законодателни оферти: увеличение на минималната заплата на 850 лв., майчинството да се усили, безвъзмездни учебници и медикаменти за деца. Това е нашият обществен пакет.

Подобни политики и дейности се подхващат в целия Европейски Съюз. Германия гласоподава нови 200 милиарда евро помощи за семейства и фамилии. Това е вярната европейска и международна политика ", съобщи Корнелия Нинова.

Тя напомни, че сходна е била и обстановката в края на предходната година. Тогава кабинетът внесе предложение да се продължи остарелия бюджет до края на март.

" Между първо и второ четене направихме усъвършенствания и от това, което влезе като закон, излезе нещо друго ", съобщи Нинова.

От Българска социалистическа партия ще предизвикват среща с всички парламентарни групи, с цел да се реализира договореност какво да се усъвършенства в бюджета сред първо и второ четене.

" Внесени са над 40 законопроекта към този момент. Служебният кабинет споделя, че има риск да има предизборно наддаване.

Първо, не е работа на служебния кабинет да ни дава оценки, само че би трябвало да създадем всичко да не рискуваме финансовата непоклатимост на страната. Още през днешния ден ще отправим предложения към парламентарните групи. Длъжни сме да приемем бюджет ", сподели лидерката на Българска социалистическа партия.

Социалистите са подготвени да одобряват закона за бюджета на служебното държавно управление на първо четене и преди второ да внесат оферти за промени.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР