Лидерите от Г-20 одобриха глобално споразумение, по силата на което

...
Лидерите от Г-20 одобриха глобално споразумение, по силата на което
Коментари Харесай

Лидерите от Г-20 одобриха минимален корпоративен данък

Лидерите от Г-20 утвърдиха световно съглашение, по силата на което облагите на огромните бизнеси ще бъдат облагани с най-малко 15%. " Това е повече от елементарна данъчна договорка. Това е дипломация, която преструктурира световната стопанска система ", разяснява президентът на Съединени американски щати Джо Байдън.

Американският финансов министър Джанет Йелън назова съглашението историческо и уточни, че по този начин ще се приключи " нездравословното съревнование за най-нисък корпоративен налог ", като фирмите и чиновниците в Съединени американски щати ще бъдат облагодетелствани, макар че доста основани в страната огромни бизнеси ще би трябвало да заплащат повече налози.

Договорката, която бе утвърдена от всички водачи на срещата на Г-20 в Рим и ще влезе в действие до 2023 година, е вследствие на опасенията, че мултинационални компании пренасочват облагите си към юрисдикции с ниски налози. Пандемията и климатичните промени също са в дневния ред на събитието, което събра лице в лице по-голямата част от международните водачи на фона на корона рецесията. Руският президент Владимир Путин и китайският му сътрудник Си Цзинпин участваха посредством видеовръзка.
Климатични цели
Страните от Г-20 също по този начин се схванаха да обезпечат повече ваксини против ковид за бедните страни и си сложиха за цел да бъдат ваксинирани 70% от международното население доникъде на 2022 година Италия, която бе хазаин на събитието, сложи стопанската система и здравните въпроси на водещо място през първия ден от срещата. Очаква се климатичните полемики да се състоят в неделя.

Срещата на Г-20 се случва директно преди Конференция на Организация на обединените нации по изменението на климата (COP26), която стартира в понеделник в Глазгоу. И прогнозите са, че Г-20 ще зададе тона за COP26 на фона на остри несъгласия сред страните по отношение на техните задължения в битката с климатичните промени. Групата на двадесетте най-развити стопански системи съставлява към 80% от световните излъчвания на парникови газове, само че очакванията, че събитието в Рим ще дефинира курс към триумф в Глазгоу, понижиха доста, написа Reuters. Според източници на организацията Русия и Китай са измежду страните, които се опълчват на определянето на амбициозни климатични цели.

Чернова на официално съобщение от срещата показва, че страните от Г-20 ще усилят напъните си за ограничение на покачването на температурите до 1.5 градуса по Целзий - нивото, което съгласно учените е належащо, с цел да се избегнат най-тежките последствия от климатичните промени. Според документа актуалните проекти за понижаване на излъчванията би трябвало да станат по-амбициозни, само че няма детайлности по какъв начин да стане това. Също по този начин се отбелязва потребността " развитите страни да активизират 100 милиарда $ годишно от публични и частни източници до 2025 година за климатичните потребности на разрастващите се страни " - заричане, което бе направено през 2009 година, само че не е спазено.
Общи, а не едностранни дейности
Италианският министър председател Марио Драги съобщи, че държавните управления би трябвало да работят дружно, с цел да се оправят с големите провокации, пред които са изправени. " От пандемията, през климатичните промени до справедливото облагане - едностранните дейности не са алтернатива ", сподели той.

Но съгласно разбор на английската Военновъздушни сили към този момент не всички международни водачи наподобяват склонни да слагат световния интерес пред националния, тъй като това постоянно значи да ядосат гласоподавателите. " Остават несъгласия по отношение на това дали по-богатите страни са подготвени да понижат излъчванията си, да дадат повече ваксини против ковид на по-бедните и да стабилизират волатилните цени на силата ", обобщава Военновъздушни сили.

Лидерите от Г-20 утвърдиха световно съглашение, по силата на което облагите на огромните бизнеси ще бъдат облагани с най-малко 15%. " Това е повече от елементарна данъчна договорка. Това е дипломация, която преструктурира световната стопанска система ", разяснява президентът на Съединени американски щати Джо Байдън.Американският финансов министър Джанет Йелън назова съглашението историческо и уточни, че по този начин ще се приключи " нездравословното съревнование за най-нисък корпоративен налог ", като фирмите и чиновниците в Съединени американски щати ще бъдат облагодетелствани, макар че доста основани в страната огромни бизнеси ще би трябвало да заплащат повече налози.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР