Лидерите от Европейския съюз одобриха днес план за изпращане на

...
Лидерите от Европейския съюз одобриха днес план за изпращане на
Коментари Харесай

Лидерите от ЕС одобриха план за доставяне на боеприпаси на Украйна

Лидерите от Европейския съюз утвърдиха през днешния ден проект за изпращане на 1 милион единици артилерийски муниции на Украйна в идващите 12 месеца, с цел да ù оказват помощ да се бори с съветската инвазия, съобщи Асошиейтед прес.

По-рано тази седмица министрите на външните работи и защитата на страните от Европейски Съюз утвърдиха проекта за покупки на муниции по ускорена процедура.

Сега водачите на 27-те страни членки дадоха своето политическо утвърждение на среща на върха в Брюксел.

" Вземайки поради ползите на всички страни членки в сигурността и защитата, Европейският съвет приветства съглашението... за снабдяване на муниции " земя-земя " и артилерийски муниции на Украйна и – в случай че бъде поискано – ракети ", се споделяше в заключенията от срещата.

Според разнообразни оценки Украйна изстрелва сред 6000 и 7000 артилерийски снаряда дневно, което е към една трета от изстрелваните от Русия.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел сподели тази седмица, че е обезпечил утвърждение за разпределяне на 1 милиард евро за поощряване на страните членки да дават артилерийски снаряди от своите съществуващи ресурси и възможни идни поръчки. Още 1 милиард евро се планува да отидат за ускорение на нови поръчки и поощряване на страните да работят дружно за покупки посредством Европейската организация по защита или на групи от най-малко три страни.

Германия по-рано прикани страните да се причислят към нейните старания за покупки, които съгласно нея ще се осъществят по-бързо.

Унгария споделя, че няма да взе участие в доставянето на муниции на Украйна, настоявайки, че е ангажирана с мира, само че декларира, че няма да пречи на другите страни да вършат това, като блокира съглашението.

Българският президент Румен Радев също изключи опцията за снабдяване на снаряди, до момента в който служебното държавно управление е на власт в България.

" Това е наше суверенно решение ", сподели той. " България ще поддържа европейските дипломатически старания за възобновяване на мира ", съобщи Радев.

Лидерите от Европейски Съюз също по този начин ще обсъдят опцията за прибавяне на 3,5 милиарда евро към Европейския механизъм за поддръжка на мира, който се употребява за възобновяване на разноските на страните членки, които доставят оръжия, муниции и военна поддръжка на Украйна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР