Лидерите на Югоизточна Азия са обсадени от трудни въпроси, тъй като провеждат среща на върха на АСЕАН без Байдън

...
Лидерите на Югоизточна Азия, водени от индонезийския домакин президент Джоко
Коментари Харесай

Лидерите на Югоизточна Азия, водени от индонезийския домакин президент Джоко Видодо, се събират на последната си среща на върха тази година

От NINIEK KARMINI и EDNA TARIGAN Associated Press, 3 септември 2023 г., 21:08 ч. Смъртоносните граждански конфликти в Янмар, нови избухвания в оспорваното Южнокитайско море и дългогодишното съперничество между Съединените щати и Китай.

Срещите на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия ще бъдат открити във вторник в индонезийската столица Джакарта при строги мерки за сигурност. Отсъствието на президента на САЩ Джо Байдън, който обикновено присъства, допълва и без това мрачния фон на традиционното шоу на единство и групово ръкостискане на блока от 10 държави.

След дискусиите във вторник държавните глави на АСЕАН ще се срещнат с азиатските и западните си колеги от сряда до четвъртък, осигурявайки по-широко място, отколкото САЩ и Китай и техните съюзници, използваха за широкообхватни разговори относно свободната търговия, изменението на климата и глобалната сигурност. Той също така се превърна в бойно поле за техните съперничества.

Китайският премиер Ли Цян трябваше да се присъедини към срещите, включително срещата на върха на Източна Азия с 18 членове. Там той ще се срещне с вицепрезидента на САЩ Камала Харис — която ще лети вместо Байдън — и руския външен министър Сергей Лавров.

Докато пропусна АСЕАН, Байдън ще лети до Азия за срещата на върха на Г-20 в Индия, след което посетете Виетнам, за да подобрите връзките. Вашингтон казва, че Байдън не е низлагал блока на по-ниско ниво от геополитически приоритети и цитира усилията на президента на САЩ да задълбочи ангажираността на Америка с региона.

"Трудно е да се гледа на това, което направихме като администрация, от самото начало, и стигнахме до заключението, че някак си не се интересуваме от Индо-Тихия океан или че приоритизираме нациите от Югоизточна Азия и тези отношения,” Джон Кърби, говорител на националната сигурност, каза на брифинг в петък във Вашингтон.

През ноември Байдън присъства на срещите на върха на АСЕАН в Камбоджа и през май 2022 г. беше домакин на осем от лидерите на блока в Белия дом, за да демонстрира ангажираността на администрацията си към техния регион, докато се справя с инвазията на Русия в Украйна.

Администрацията на Байдън също укрепва дъга от съюзи за сигурност в Индо-Тихия океан, включително в Югоизточна Азия, тревожи Китай.

Марти Наталегава, уважаван бивш външен министър на Индонезия, изрази разочарование от неявяването на Байдън, но каза такова червени знамена бяха по-тревожно емблематични за намаляващото значение на АСЕАН.

„Отсъствието на президента на САЩ, макар и да е разочароващо и символично значимо, за мен е най-малкото от безпокойство, защото това, което всъщност е по-притеснително, е по-фундаменталната структурна тенденция АСЕАН да става все по-малко видна“, каза Наталегава пред Асошиейтед прес в интервю.

Основана през 1967 г. в ерата на Студената война АСЕАН има принцип на ненамеса във вътрешните работи на всяка държава-членка. Той също така взема решения с консенсус, което означава, че дори един член може да отхвърли всяко неблагоприятно решение или предложение.

Тези основни правила привлякоха крайно разнообразно членство, вариращо от зараждащи се демокрации до консервативни монархии, но също така възпираха блока от предприемане на наказателни действия срещу санкционираните от държавата жестокости.

Блокът в момента включва Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианмар , Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам.

Наталегава каза, че неуспехът на АСЕАН да овладее ефективно военното правителство на Мианмар от извършването на зверства с правата на човека и неговото „оглушително мълчание“, когато Корабът на китайската брегова охрана наскоро използва водно оръдие, за да блокира филипински кораб за доставки в оспорваното Южнокитайско море, което подчертава защо стремежът на групата да бъде в центъра на азиатската дипломация е поставен под въпрос. Държавите-членки са се обърнали или към САЩ, или към Китай за сигурност, каза той.

"Отсъствието от АСЕАН води до незадоволени нужди и тези нужди се задоволяват другаде, ”, каза той.

Гражданската борба в Мианмар, която продължава повече от две години, след като армията свали демократично избраното правителство на Аун Сан Су Чи, и Юг Споровете в Китайско море отново се очакваше да засенчат дневния ред на срещата на върха в Джакарта, както през предходните години.Индонезия се опита да насочи фокуса към стимулиране на регионалните икономики с оптимистична тема тази година - „АСЕАН има значение: Епицентърът на растежа" - но геополитическите въпроси и проблемите на сигурността продължиха да досаждат и предизвикват дипломатически конфликти.

Европейският съюз предупреди, че отношенията му с АСЕАН може да бъдат засегнати, ако трябва да се занимава с Мианмар в каквато и да е лидерска роля. След предупреждението на ЕС, ръководеното от военните правителство на Мианмар, което не е признато от — но остава член на — АСЕАН, уведоми, че може да не е в състояние да председателства регионалния блок, както е предвидено през 2026 г., казаха двама дипломати от Югоизточна Азия на AP.

Лидерите на АСЕАН ще трябва да решат в Джакарта дали да поискат от Филипините да сменят Мианмар като домакин за тази година, казаха дипломатите, които говориха при условие за анонимност поради липса на правомощия за публично обсъждане на проблемите.

Мианмар също не може да поеме тригодишна роля, считано от следващата година, като координатор на отношенията АСЕАН-ЕС, според на двамата дипломати.

Генералите на Мианмар и назначените от тях лица нямат право да присъстват на срещите на лидерите на АСЕАН и външните министри, включително срещите на върха тази седмица, след като военното правителство не успя напълно спазват мирния план от пет точки, който призовава за незабавно прекратяване на насилието и започване на диалог между враждуващите страни, включително Су Чжи и други длъжностни лица, които са били заключени в затвора, откакто са били свалени.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Около 4000 души са били убити и повече от 24 400 души са арестувани след превземането на властта от армията в Мианмар, според групата за застъпничество Assistance Association for Political Prisoners.

В решаваща реформа, която би позволила на АСЕАН да реагира по-бързо и да предотврати израждането на такива кризи в смъртоносни бедствия, нейните държави-членки обсъдиха предложени правила, които биха позволили на групата да вземе решение дори при липса на консенсус от всички държави-членки, каза един от двамата дипломати.

Дина Прапто Рахарджа, базиран в Джакарта анализатор и професор по международни отношения, каза, че доверието в АСЕАН е на линия ако кризата в Мианмар се проточи. Въпреки че блокът няма механизъм за разрешаване на конфликти за такива вътрешни раздори, той трябва да бъде достатъчно гъвкав, за да впрегне своето влияние и връзки, за да помогне за справяне с подобни проблеми.

„АСЕАН продължава да кажа, че е толкова трудно, толкова е сложно“, каза тя. Но „с течение на времето всички тези възможности просто се изпаряват.“

___

Associated Press журналистите Джим Гомес и Анди Джатмико в Джакарта, Индонезия, и Кристофър Мегериан във Вашингтон допринесоха за този доклад.

___

Намерете повече от азиатско-тихоокеанското покритие на AP на https://apnews.com/ център/азиатско-тихоокеански регион

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР