Лидерите на страните от ЕС приключиха снощи последната за тази

...
Лидерите на страните от ЕС приключиха снощи последната за тази
Коментари Харесай

Европейските лидери се разбраха за нова помощ за Украйна и още санкции срещу Русия

Лидерите на страните от Европейски Съюз завършиха нощес последната за тази година среща на върха със съглашение да дават 18 милиарда евро на Украйна за идната година, както и още военна и филантропична помощ за страна. Те показаха деветия пакет от наказания против Русия и дадоха обещание да не стопират да упражняват напън против Москва да спре войната. България и Румъния получиха заричане идната година да станат част от Шенген.

Европейските водачи потвърдиха позицията си за даване на политическа, финансова, военна и филантропична помощ за Украйна " толкоз дълго, колкото е належащо ".

Беше реализирано единодушие и по новия пакет от наказания, който включва имената на нови близо 200 физически и юридически лица, както и възбрана за вложения в минната промишленост на Русия.

Лидерите предоставиха публично статут на страна кандидатка за участие в Европейския съюз на Босна и Херцеговина в Европейския съюз и приветстваха Хърватия в Шенген. България и Румъния получиха заричане за следващата година.

" Скъпи Петер и целия ваш екип, Европа ви е признателна за впечатляващата работа, която свършихте. Искам също да поздравя Хърватия за въвеждането на еврото от идната година и приемането в Шенген. На Румъния и България желая да кажа - заставаме напълно зад присъединението ви към Шенген, ще продължим да работим науморно, с цел да го изпълним допустимо най-скоро през идната година. И най-после, желая да поздравя Босна и Херцеговина за приемането на статут на претендент. Сега обръщаме взор към 2023 година Очаквам с неспокойствие да работя с идното шведско председателство ", съобщи Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейска комисия.

" Оптимист съм, че решението за България и Румъния ще бъде взето в границите на 2023 година ", добави Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет.

През февруари евролидерите ще се съберат изключително, с цел да се опитат да намерят и решение на проблемите, свързани с възходящия миграционен напън.

Те разпоредиха на енергийните министри да изготвят в понеделник механизъм за таван на цената на газа.

Въпреки единството по значимите въпроси, срещата беше помрачена от корупционния скандал в Европарламента. Евроинституциите дадоха обещание повече бистрота и надзор, с цел да не губят доверието на европейците.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР