Лидерите на Северна Македония днес отрекоха в страната им да

...
Лидерите на Северна Македония днес отрекоха в страната им да
Коментари Харесай

Скопие отрича да има антибългарска кампания, обвинява България

Лидерите на Северна Македония през днешния ден отхвърлиха в страната им да има антибългарска акция и упрекнаха България, че е работила " безпричинно, неаргументирано и непропорционално ", като е изтеглила посланика си от Скопие.

„ В Северна Македония няма антибългарска нервност. Има виновни лица за последните произшествия, тъй като това са дейности на обособени лица и не може цяла страна да бъде упреквана за дейностите на обособени хора. Предприемаме всички дейности в сходство с Конституцията и продължаваме да бъдем градивен сътрудник както в района, по този начин и в Европейски Съюз “, сподели министър председателят на страната Димитър Ковачевски, представен от Българска телеграфна агенция. 

Той приказва в Народното събрание, където през днешния ден е ден за въпроси на депутатите към държавното управление. 

На въпрос за какво държавното управление не е приело предлагането на президента Стево Пендаровски за оповестяване за нежелани на територията на Северна Македония „ евродепутат от България и други лица от България ”, Ковачевски напомни, че решението на държавното управление е било да бъде ангажирано Министерство на вътрешните работи в страната да предприеме всички ограничения, с цел да премине отбелязването на годишнината на Гоце Делчев при започване на февруари спокойно. 

Последните дейности на публична София не са в сходство с контрактуваната процедура за поощряване на взаимоотношенията, в противен случай, те съставляват поддаване на провокациите на тези, които желаят да осуетят напъните на двете държавни управления за устойчиво и положително развиване на връзките сред двете страни, сподели отново в парламента министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

В отговор на депутатски въпрос той означи, че ведомството му внимателно следи изявленията и дейностите, идващи от България.

„ Въпреки че призоваването на дипломат за консултация в родината е право на изпращащата страна и постоянна дипломатическа процедура, Министерство на външните работи показва страдание за тази стъпка, която смята за неоснователна, неаргументирана и непропорционална. Република Северна Македония сподели мощен либерален и институционален потенциал и посредством бърза и ефикасна процедура разкри и арестува причинителя на закононарушението, против който интензивно се организират следствени дейности ”, сподели Османи.

Той добави, че в Скопие очакват „ усмиряване на пристрастеностите и премахване на провокациите, за връщане към дипломатическа активност, към целите на взаимни планове, работни групи, и други, които са в посока опазване и поощряване на добросъседските връзки ”.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР