Лидерите на Сърбия и Косово се договориха да си сътрудничат

...
Лидерите на Сърбия и Косово се договориха да си сътрудничат
Коментари Харесай

Косово и Сърбия се споразумяха за намирането на изчезналите във войната

Лидерите на Сърбия и Косово се договориха да си сътрудничат за намирането и идентифицирането на стотици хора, които към момента са в неопределеност от войната през 1998-99 година, съобщи Би Би Си.


Повече от 13 000 души бяха убити по време на спора, който опълчи преобладаващото етническо албанско болшинство в Косово на Сърбия.

По данни на Европейския съюз 1 621 души към момента са в неопределеност.

Европейски Съюз управлява напъните за нормализиране на връзките сред Сърбия и Косово, което разгласи своята самостоятелност през 2008 година

Повечето западни страни признаха Косово, само че Сърбия не го направи.

Споразумението за изчезналите лица беше реализирано по време на диалози в Брюксел през вчерашния ден.

В рамките на съглашението сръбският президент Александър Вучич и косовският министър-председател Албин Курти се ангажираха да употребяват сателитни данни и други съвременни технологии, в това число лазерно картографиране, за разкриване на всеобщи гробове.

Те ще обменят също по този начин публични досиета и ще основат взаимна комисия за изчезналите хора, която ще бъде управлявана от Европейски Съюз.

" Повече от 20 години по-късно фамилиите им не престават да живеят в тъга, без да знаят къде се намират техните близки ", съобщи ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел, който посредничи при сключването на съглашението.

" Семействата имат право да знаят ориста на своите родственици, както и обществото като цяло. "

Повечето от убитите и към момента изчезналите са косовски албанци.

Сделката от през вчерашния ден следва съглашението за нормализиране на връзките сред Сърбия и Косово, което Борел разгласи през март.

Съдбата на изчезналите лица е един от многото нерешени въпроси сред двете страни. Неотдавнашната настървеност се концентрира върху настояванията за основаване на асоциация на общините с преобладаващо сръбско население, които Албин Курти преглежда като инструмент за подкопаване на пълномощията на косовското държавно управление в цялата страна.

Сърбия е упреквана, че поддържа косовските сърби, които се опълчват на властта на Прищина.

Борел призна, че диалозите във вторник не са съумели да преодолеят пропастта сред двете страни по този въпрос - мненията им остават " надалеч едно от друго ", само че те ще продължат диалозите.

Жозеп Борел прикани водачите на Сърбия и Косово да не позволяват ескалация на размириците в Северно Косово, където етническите сърби бойкотират косовските институции./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР