Лидерите на Продължаваме промяната-Демократична България Христо Иванов и Кирил Петков,

...
Лидерите на Продължаваме промяната-Демократична България Христо Иванов и Кирил Петков,
Коментари Харесай

ПП-ДБ за промените в Конституцията: Това е само първата стъпка

Лидерите на " Продължаваме промяната-Демократична България " Христо Иванов и Кирил Петков, както и Атанас Атанасов оцениха признатите през днешния ден на първо четене промени в Конституцията, като първа стъпка към по-големи промени във връзка с правосъдната промяна.

" В България ще има съд, който ще бъде в по-голяма степен самостоятелен и ще има прокуратура, която да бъде отчетна и ще може да се модернизира за ползите на обществото.

Съдебната промяна няма да завърши с конституционните промени. Много е значимо да подчертая това. Те са нужна рамка, база за по-нататъшни старания, само че ние по-късно ще би трябвало да променим Закона за правосъдната власт, след което ще бъдат определени новите сформира на съответните органи на правосъдната власт, които ще стартират да ползват новите правила и тогава, действително, ние ще можем да проследим тази промяна по какъв начин стартира да работи ", разяснява Христо Иванов в коридорите на Народното събрание.

И добави, че ще има промени в процесуалните закони, по доста други тематики. 

" Става дума за доста огромен размер от промени, с цел да можем да подсигуряваме, че хората ще усетят тези промени. Но всичко зависи от конституционната смяна като база и през днешния ден ние видяхме, че има конституционно болшинство, което желае да я промени, желае да чуе рационални рецензии и ще работи за подобряването на плана ", каза Иванов.

Той съобщи, че почита мнението на Бойко Рашков, който по време на дебата сподели, че няма да поддържа измененията, в случай че в тях остане текстът, съгласно който обществената квота в прокурорския съвет господства над тази на прокурорите. В момента съотношението е 6:4 в интерес на политическата квота.

" Всеки има право да лично решение, защото това е демокрацията ", съобщи Иванов.

Атанасов добави:

" Конституцията дава главните насоки, трасира пътя. Най-важно е да има самостоятелен съд и отчетна прокуратура ".

На въпрос за мандатността на ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор, Христо Иванов изясни, че има ясно единодушие в границите на болшинството, че концепцията за удвояване на мандатите отпада и все още единодушието е да има мандат по 7 години за ръководителите на висшите съдилища и 5 години за основния прокурор (последното в действителност е и единствената смяна - б.р. на Клуб Z).

" Що се отнася до фигурата на основния прокурор и до състава на бъдещия Висш прокурорски съвет, в този състав ще надделее не парламентарната - публичната квота. Много е значимо по този метод да я назоваваме.

Това значи, че Народното събрание ще избира самостоятелни, в това число по партийна линия, членове на тази гилдия, тъй че да се подсигурява точно това - че те отиват там, с цел да съставляват обществото, а не обособените партии ", акцентира Иванов.

По думите му дебатът за двойното поданство към момента тече и по тази тематика се търси най-хубавото решение, като има причини да остане единствено за министри, има и причини да остане единствено за депутати.

Кирил Петков разяснява, че през днешния ден е била първата стъпка на смяната, която дават обещание от две години. Той уточни, че поради Конституцията в сегашната си форма, никой не е удовлетворен за равнището на правдивост в обществото, а измененията са действителна стъпка напред и вярата е, че тези промени ще доведат до по-голяма правдивост.

" Преди година говорихме теоретично - по какъв начин ще се промени опцията за дейно следствие на основния прокурор, а в този момент виждаме на процедура по какъв начин има един арбитър, който в действителност проверява.

Надяваме се, че с Конституцията ще стане тъкмо по същия метод. Може да не се видят в първия-втория месец измененията, само че в идващите години цялото общество ще стартира да работи по по-различен, по-прозрачен метод с по-голяма правдивост ", уточни Петков.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР