Лидерите на ПП-ДБ призоваха Мария Габриел и Бойко Борисов да

...
Лидерите на ПП-ДБ призоваха Мария Габриел и Бойко Борисов да
Коментари Харесай

ПП-ДБ: Нищо не е загубено, има още 7 дни за преговори с ГЕРБ

Лидерите на ПП-ДБ приканиха Мария Габриел и Бойко Борисов да употребяват времето от проучвателния мандат и да довършат договарянията за държавното управление, вместо да " взривяват " ръководството и да се върви на предварителни избори.

Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков съобщи, че има подготвеност да се отворят избрани позиции за членове на Министерския съвет по предложение на ГЕРБ - с изключение на двете места на Мария Габриел като министър председател и външен министър, това са Министерство на вътрешните работи и министерствата на Иновациите, Околната среда, Образованието, Културата.

ПП-ДБ са съгласни и с втората алтернатива за опазване на същия състав на кабинета за още 9 месеца.

Но казусът, съгласно Асен Василев, е, че ГЕРБ не желаят да подпишат съглашението за договаряне на процедурите за взимане на решения - включително и за метода на номиниране и избор на членовете на регулаторите. Вместо това ГЕРБ желаят подписването да се отсрочи за " неустановен интервал ".

" Това може да се окаже подправена рецесия, само че може и тази рецесия да е действителна. Заедно направихме редица законодателни промени, само че всичко ще остане на хартия, в случай че в тези регулатори няма процедура, по която да се изберат самостоятелни хора и хора, които няма да слушат телефонни позвънявания от която и да е политическа мощ. Това ще разреши на България да завърши с прехода. Вярвам, че всички мислим за България и желаеме самостоятелни институции. Силно имам вяра, че ще намерим език, с който това да бъде изразено в съглашението ", сподели Василев.

Христо Иванов (ДБ) акцентира, че двата преговорни екипа на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са писали дружно " на чисто " текста на план за съглашение, който да слага ясни цели за регулаторите, правосъдната промяна, промяната в бранш Сигурност и битката с корупцията.

" Не разбирам за какво би трябвало да се подлага под подозрение подписването. Има софтуерно време той да бъде подписан, три пъти сме минали през този документ. В доста висока степен на комплектност е. Ако има съответни съображения, можем да работим още по него. Нямаше никаква причина да се отхвърляме от това да го довършим, в случай че има потребност, и да го подпишем ", сподели Иванов.

Петков позволи, че преговорният екип на ГЕРБ не е повода за обструкциите против съглашението, тъй като самите представителки на партията са взели участие в създаването му: " Когато се осъзнае, че тези номинални решения би трябвало да станат действителни дейности, може да са стреснали хора отвън преговорния екип ".

" Нищо не е изгубено, на следващия ден Мария Габриел може да вземе мандата, имаме още 7 дни. Нищо не постанова да се взривява каквото и да е. Да довършим съглашението, да дефинираме промените и да продължим ръководството, с цел да не вкарваме страната в рецесия ", сподели още Кирил Петков.

Атанас Атанасов персонално се обърна към Борисов да се намеси в договарянията, които са " забуксували на финалната права ".

" Знам, че той постоянно се интересува от публичното мнение. Последните изследвания споделят, че българските жители не желаят предварителни избори. Да си разбираем какви са събитията, които са ни разделили и да ги решим ", сподели Атанасов.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР