Лидерите на НАТО за първи път изразиха загриженост от заплахата,

...
Лидерите на НАТО за първи път изразиха загриженост от заплахата,
Коментари Харесай

НАТО смята, че Китай е заплаха за световния ред

Лидерите на НАТО за първи път показаха угриженост от опасността, която Китай съставлява за международния ред, отбелязва английското издание " Гардиън ". Въпреки че войната на Русия против Украйна доминираше в полемиките на срещата на върха на НАТО, Китай си завоюва място измежду най-тревожните проблеми за западния алианс в региона на сигурността, разяснява вестникът.

Последната стратегическа идея на алианса беше контрактувана през 2010 година и в нея Китай не се загатваше, напомня изданието. В новата идея се показва, че политиката на Китай слага под въпрос ползите, сигурността и полезностите на НАТО, макар че Русия остава най-значимата и директна опасност за сигурността, написа " Гардиън ".

НАТО предизвести, че китайското държавно управление " бързо уголемява " нуклеарния си капацитет, без да усилва прозрачността или да взе участие добросъвестно в контрола на въоръженията, и употребява стопански лостове, с цел да " основава стратегически зависимости и да ускорява въздействието си ", прибавя английското издание. То цитира думите на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, който упрекна Пекин, че подкопава учредения на правила ред, " в който имаме вяра, който помогнахме да бъде построен ".

" Гардиън " отбелязва и че напът за срещата на върха министър-председателят на Англия Борис Джонсън е декларирал, че съветската инвазия в Украйна е посочила нуждата от спомагателна зоркост и нерешителност във връзка с евентуални китайски дейности против Тайван.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР