Лидерите на НАТО проведоха непланирана спешна среща в рамките на

Лидерите на НАТО проведоха непланирана спешна среща в рамките на ...

Извънредна среща в НАТО заради скандала с Тръмп по разходите за отбрана.


Лидерите на НАТО проведоха непланирана спешна среща в рамките на срещата на върха в Брюксел, след като американският президент Доналд Тръмп каза на съюзниците незабавно да увеличат разходите си за отбрана.

© БТА
Тръмп повтори исканията си страните да постигнат целта за увеличаване на разходите до 2% от БВП сега, вместо до 2024 г., и в крайна сметка да удвоят разходите до 4%.

По време на среща на съюзниците с Украйна и Грузия "Тръмп се възползва от времето си за изказване, за да се върне към въпроса за споделянето на тежестта", заяви един от дипломатическите източници при условие, че ще остане анонимен.

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг "свика среща във формата на Атлантическия съвет, в който участват всичките 29 държави в съюза.", допълни той.
Противоречия между Тръмп и евролидерите в първия ден от срещата на НАТОПротиворечия между Тръмп и евролидерите в първия ден от срещата на НАТО
Македония получи покана за преговори за членство в НАТО на днешната среща на върха на Алианса. На нея съюзниците постигнаха съгласие да спазят ангажим...

Източникът отказа да коментира съобщенията, че Тръмп е заплашил да излезе от НАТО. Друг дипломатически източник съобщи, че "се провежда специална сесия за споделяне на тежестта".

"Тръмп посочи няколко страни, особено Германия," заяви първият източник, като добави, че има "остър тон, с повтарящи се препратки към Германия" и дори за германския канцлер Ангела Меркел.

Източник: bnt.bg