Лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ Бойко Борисов, Христо Иванов и

...
Лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ Бойко Борисов, Христо Иванов и
Коментари Харесай

Заради опазването на кабинета: Борисов, Петков и Иванов увериха, че бюджет ще има

Лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ Бойко Борисов, Христо Иванов и Кирил Петков се събраха на лидерска среща тази заран поради колизиите по съвещанието на финансовата парламентарна комисия, която до ранните часове прекрояваше плана на бюджет за тази година, импортиран от министър Асен Василев. Самият той разгласи, че не поддържа проверката на народните представители на финансовата рамка на страната, което щеше да се отрази и на връзките сред ръководещото болшинство. Преди лидерската среща и министър председателят Николай Денков разгласи, че има уверението на водачите на двете обединения, че при окончателното гласоподаване на текстовете от проектобюджета в зала, ще се резервира препоръчаното от Министерски съвет.

В изказването пред парламентарните кореспонденти Борисов, Иванов и Петков оповестиха, че са постигнали компромис и бюджет ще има. От думите на Борисов се разбра, че приемането му е било обвързано с опазването на съдружния кабинет " Денков-Габриел ".

Борисов акцентира какъв брой сериозна е била обстановката за опазването на общото ръководство. " Бюджетът е политическият закон на едно сходно ръководство. Ние в предизборната акция сме обещавали, сътрудниците също. Но в случай че не се одобри бюджет, който е импортиран от финансовия министър Василев, то просто държавното управление пада ", сподели водачът на ГЕРБ. Това е било основанието да се реализира компромис на днешната среща. " Отстъпих от много неща. Колегите се съгласиха с някои – за касовите бележки на заведенията за хранене, електронното заплащане да бъде за компании над 100 индивида . В същото време, ние приехме за касовите наличия, заплащането на фишовете по електронен път ", уточни Борисов. Той заяви, че ръководещите са се разбрали също през днешния ден да бъдат определени контрактуваните подуправители на Българска народна банка, а в петък - новите ръководители на НЗОК и Сметната палата.

Христо Иванов изясни, че ръководещото мнозинств о се е консолидирало към решения за приходните ограничения в бюджета, които бяха сложени под подозрение в бюджетната комиси я. Той уточни проверката, обвързвана с размера на компаниите, за които ще се ползват ограниченията за електронно заплащане. Досега концепцията бе това да се отнася за компаниите с над 50 души личен състав, а на лидерската среща е реализиран компромис да бъдат за над 100 души.

Кирил Петков от своя страна уточни, че поради огромната обща цел - влизането в еврозоната и в Шенген, е постигнало съгласие, че таванът на цените на тока за бизнеса ще остане 200 лева По думите му мярката е против инфлацията, която е нужна, с цел да бъдем сигурни, че страната се вмества в условията на механизмите за оценка за еврозоната.
" Грешни решения "
„ В Комисията по бюджет и финанси през вчерашния ден са взети някои неверни решения, които не обезпечават финансовата рамка, която преди този момент беше готова от Министерски съвет и беше импортирана в Народното събрание за решение. Имам уверението на водачите на партиите, които поддържат държавното управление, че ще поправят тези решения, които бяха взети, и ще одобряват финансовата рамка по този начин, както е подадена от Министерски съвет “. Това разгласи министър председателят Николай Денков преди днешното държавно съвещание, съобщи БГНЕС.

По мнението му във финансовата рамка на страната могат да настъпят промени, които са в пълномощията на депутатите, само че „ без да трансформират общия баланс на страната, който е нужен, за да се обезпечи дефицитът, обвързван с приемането в еврозоната – до 3% “.

Министър-председателят съобщи още, че най-важното в днешното съвещание на Министерски съвет е приемане на управническата стратегия на държавното управление. „ Обръщам внимание, че това става предварително. Законовият период е 3 месеца от съставянето на държавното управление и освен това тази стратегия, която ще видите е съгласувана деликатно от политическите сили, които поддържат това държавно управление в Народното събрание “, изясни той.

Денков очаквал тази поддръжка да продължи и през идващите месеци и „ в съгласие с Народно събрание да успеем да осъществим законодателната и управническата стратегии, като това е обвързвано с възстановяване живота на хората и изискванията за бизнес в България “.

Даде и образец - в управническата стратегия има доста ясни периоди по какъв начин да бъде построена Националната детска болница. „ До февруари 2024 година ще бъде направена техническата спецификация за възлагане на публичната поръчка и до март 2024 година сме поели ангажимент да се разгласи социална поръчка за построяването на детската болница. По сходен метод има съответен график, координиран сред Министерството на превоза и Министерството на здравеопазването във връзка с системата за оказване на незабавна здравна помощ по въздуха “, заяви той.

Денков акцентира: „ И различен път сме обяснявали, че методът, който заварихме беше неправилен, не съответстваше на регламентите за работа на такава незабавна помощ по въздуха, тъй че трябваше да се поправя този метод. В момента има явен график по какъв начин за бъде изпълнена тази активност, тъй че да проработи в оптимално къси периоди. “
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР