Лидерите на Гърция и Северна Македония са обсъдили начини за

...
Лидерите на Гърция и Северна Македония са обсъдили начини за
Коментари Харесай

В Скопие Ципрас и Заев обсъдиха сътрудничество с България

Лидерите на Гърция и Северна Македония са разискали способи за разширение на съдействието с България, Румъния и Сърбия, написа " Катимерини ".

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас е на " историческа " аудиенция в Скопие , откакто страната промени името си на Северна Македония.

В края на януари 2019 година гръцкият парламент публично ратифицира Преспанското съглашение с Македония за споразумяване на дългогодишния спор за името. Македония ратифицира съглашението на 11 януари . Споразумението беше подписано край граничното Преспанско езеро от премиера на Гърция Алексис Ципрас и македонския министър-председател Зоран Заев на 17 юни 2018 година
 Ципрас идва на историческа аудиенция в Скопие
Ципрас идва на историческа аудиенция в Скопие

Половината държавно управление и предприемачи отиват дружно с Ципрас

По време на конференция министър председателят на Северна Македония Зоран Заев приветства визитата на Ципрас в Скопие като " епохално събитие ". Той разясни, че двата съседа са подхванали " историческа стъпка " към усилване на връзките.

Заев удостовери, че с Ципрас са подписали няколко съглашения, в това число за търговията и комерсиалните марки, както и за основаване на съвет за съдействие на високо равнище и понижаване на граничните инспекции сред двете страни.

Македонският министър председател сподели, че Ципрас е " непосредствен, персонален другар " и прикани за " близко другарство " сред двете страни.

Ципрас разяснява от своя страна, че визитата му в Скопие е сигнал за начало на старания със северномакедонския министър председател да " основат нова история ". По думите му диалозите са включвали способи за " разширение " на съдействието във връзка с НАТО, само че и с други балкански страни като България, Румъния и Сърбия.

Той приветства усилването на дипломатическите връзки с откриването на дипломатически задачи и основаването на " Национална организация за развиване на Балканите ".

Новите връзки на Гърция със Северна Македония би трябвало да бъдат построени на " солидна основа ", която се осланя на осъществяването на изискванията към Преспанското съглашение, означи Ципрас и акцентира измененията в учебниците по история. Премиерът на Гърция разкри още, че двете страни ще основат специфична комисия за намиране на решение на казуса с комерсиалните марки.

В края на конференцията Ципрас благодари на " скъпия другар Зоран ".

Повече от 140 представители на гръцкия бизнес ще вземат присъединяване в първия взаимен бизнес конгрес в Скопие през днешния ден следобяд.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР