Лидерите на Европейския съюз ще обсъдят на неформален съвет днес

...
Лидерите на Европейския съюз ще обсъдят на неформален съвет днес
Коментари Харесай

Eвропейските лидери ще обсъдят дългосрочния бюджет на ЕС след Брекзит

Лидерите на Европейския съюз ще обсъдят на неофициален съвет през днешния ден дълготрайния бюджет на блока след 2020 година и напускането на Англия. Сред останалите тематики на съвещанието са съставът на Европейския парламент след изборите през 2019 година и възможните транснационални листи, както и методите за назначение от Европейски Съюз на най-висшите постове, в това число така наречен водещи претенденти (Spitzenkandidaten).

Програмата е къс обзор на главните въпроси, които ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск има намерение да включи в дневния ред на водачите до юни 2019 година В писмо до участниците в срещата Туск отбелязва, че диалозите ще обиден броя на депутатите в идващия Европейски парламент, избора на идващ ръководител на Европейската комисия, както и последствията за общия бюджет от напускането на Англия. Не се планува на срещата да бъдат признати решения.

България ще бъде показана на съвещанието от премиера Бойко Борисов. Довечера водачите ще се съберат на неофициална вечеря, давана от премиера на Белгия Шарл Мишел.

Темите

По въпроса с изборите за европарламент следващата година Туск регистрира, че евродепутатите оферират броят на мандатите да бъде понижен от 751 на 705, като част от английските места бъдат оставени в ресурс за представители на страните, които следва да се причислят към Европейски Съюз. Европейските ръководители ще обсъдят също опцията в бъдеще Европейският съвет и еврокомисията да имат един общ ръководител. Те ще разискват опцията още веднъж бъдещият ръководител на Европейската комисия да бъде излъчен всред авансово оповестени водещи претенденти от средите на европейските партии.

Туск оповестява, че ще сложи на разискване насоките, които приготвя за договарянията сред Европейски Съюз и Англия за бъдещите връзки. Предстои тези насоки да бъдат одобрени през март.

По въпроса с бюджета еврокомисията към този момент посочи, че годишно напускането на Англия ще докара до дефицит на към 10 милиарда евро. Европейският съвет би трябвало да реши по какъв начин да подходи - дали националните вноски в бюджета да бъдат увеличени и къде средствата да бъдат насочвани. Съществуват оферти в новите условия парите за земеделие и доближаване (основно градежи на пътища) да бъдат по-малко.

Сред другите въпроси пред държавните и държавните ръководители са броят на бъдещите еврокомисари, опцията националните парламенти да блокират европейско законодателство, приемането на повече решения в Европейски Съюз не с единогласие, а с болшинство. На срещата ще бъдат в резюме разисквани и тематиките за финансирането на действия в Либия и за ситуацията към Кипър, съобщи Българска телеграфна агенция

Бюджет

През последните седмици се ускориха дебатите към бъдещия дълголетен бюджет на Европейски Съюз до 2027 година Очаква се поради излизането на Англия от съюза през март 2019 година в бюджета да се образува дупка от от 12 до 15 милиарда евро на година. Затова редица европейски водачи настояха страните членки да усилят вноските си в общностния бюджет до 1.1% от Брутният вътрешен продукт.

Засега страните са разграничени. В началото на февруари се появи информация, че България и още седем страни - членки на Европейски Съюз, от източната част на континента са се съгласили да усилят вноските си в многогодишния бюджет на съюза до 1.1% след напускането на Англия. По-късно обаче българското Министерство на финансите отхвърли информацията.

Австрия към този момент се разгласи срещу предлагането и настоя за орязване на някои стратегии, най-много заплащания за страни от Източна Европа. Лидерите на балтийските страни пък поддържаха концепцията да заплащат повече за бюджета на блока след 2020 година, с цел да запълнят дупката. Очаква се Европейската комисия да направи публично предложение за многогодишната финансова рамка през май.

Водещият претендент

Макар изборите за Европейски парламент и промяната на състава на еврокомисията през 2019 година да наподобяват далечни, борбата за разпоредбите, по които ще се проведат, към този момент стартира.

Миналата седмица сегашният ръководител на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер още веднъж изрази поддръжката си за предварителното лъчение на водещи претенденти за ръководител на институцията в изборите следващата година. Още в речта си за положението на съюза той разгласи, че опитът с водещите претенденти на евроизборите през 2014 година би трябвало да продължи. Процедурата с така наречен Spitzenkandidat бе употребена за пръв път при избора на Юнкер през 2014 година и не е записана в договорите на Европейски Съюз.

Процедурата на процедура дава председателския пост в еврокомисията на партията, спечелила най-вече гласове в Европейския парламент. Според тази система най-голямата политическа група в европарламента получава правото да номинира претендента си за позицията. Европейският съвет, в който са всички национални водачи, по-късно прави окончателния избор, като " взима поради " номинацията на Народното събрание. Накрая целият европарламент би трябвало да гласоподава решението.

Транснационални листи

Преди изборите водачите в Европейския съвет би трябвало да решат въз основа на предложение на Европейския парламент какъв ще е съставът на Народното събрание за мандата от 2019 до 2024 година и какво ще се прави с местата, освободени от Обединеното кралство.

Един от разновидностите е избран брой от тези места да се резервира за транснационален изборен регион. Въпреки че напълно неотдавна в резолюция европарламентът гласоподава да не насочва апел за основаването на транснационален изборен регион, той остави вратата отворена за бъдещи диспути.

Редица страни членки наскоро показаха поддръжка за тази концепция, до момента в който други обявиха, че не са съгласни с нея. Според еврокомисията основаването на транснационален изборен регион би могло да докара до подсилване на европейското измерение на изборите, защото на претендентите ще се даде опция да доближат до повече жители в цяла Европа.

От друга страна, депутатите нормално съставляват и поддържат връзка тясно с гласоподавателите, които са ги избрали на локално или национално ниво. Наскоро комисията съобщи, че утвърждава концепцията за транснационални листи, само че за това ще са нужни единомислещото единодушие на съвета и промени в изборните закони във всички 27 страни от Европейски Съюз до идната година, с цел да могат да бъдат приложени за изборите през 2019 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР