Лидерите на Чехия и Полша подписаха споразумение за прекратяване на

...
Лидерите на Чехия и Полша подписаха споразумение за прекратяване на
Коментари Харесай

Чехия и Полша се разбраха за спорната мина Туров

Лидерите на Чехия и Полша подписаха съглашение за преустановяване на дълготраен спор по отношение на мина за лигнитни или кафяви въглища, ситуирана от полската страна на границата сред двете страни. Това съобщи " Дойче Веле ".

Споразумението, подписано в Прага в четвъртък от полския министър-председател Матеуш Моравецки и чешкия му сътрудник Петър Фиала, има за цел да постави завършек на правна свада, която беше обтегнала връзките сред страните.

Според сделката полската открита мина " Туров " и прилежащата електроцентрала " Туров ", която се зарежда от мината, ще продължат да работят без никакви спънки.

Миналата година Чехия отнесе въпроса до Съда на Европейския съюз, заявявайки, че Полша е пренебрегнала нейните митинги и че мината източва подземни води от чешки села, основава несъразмерен звук и предизвиква други екологични вреди.

През май предходната година висшият съд на Европейски Съюз подреди на Варшава да приключи добива до произнасянето на съда, а по-късно през септември наложи дневна санкция в размер на 500 000 евро за неизпълнението на това предписание.

" Това съглашение безспорно носи преимущества, изгоди и резултати за общностите, наранени от мината ", съобщи чешкият министър-председател Фиала на взаимна конференция с Моравецки.

Като част от договорката Прага ще отдръпна жалбата в подмяна на отплата от 45 млн. евро за модернизиране на инфраструктурата и други ограничения за отбрана на околната среда. Фиала съобщи, че страната му е получила гаранции, че строящата се подземна преграда ще опазва водните източници. По думите му контролът върху договорката ще продължи пет години.

Междувременно в четвъртък Европейската комисия съобщи, че ежедневните санкции за Полша ще продължат да се натрупват, до момента в който Чехия не отдръпна делото си.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР