Лидери на няколко държави, международни организации и украински официални лица

...
Лидери на няколко държави, международни организации и украински официални лица
Коментари Харесай

В Лугано обсъждат план Маршал за Украйна

Лидери на няколко страни, интернационалните организации и украински публични лица ще обсъдят главните правила на следвоенното възобновяване на Украйна. Конференцията се открива през днешния ден в Лугано, Швейцария. Международната общественост приказва за нов " проект Маршал " по сходство на програмата на държавния секретар на Съединени американски щати Джордж Маршал за възобновяване на Европа след Втората международна война.

Конференцията за възобновяване на Украйна беше планувана доста преди пълномащабната съветска инвазия, само че в този момент ще се концентрира върху вероятността за възобновяване на страната и превъзмогване на вредите, породени от войната.

На конференцията ще участват ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, английският външен министър Лиз Тръс, украинският министър-председател Денис Шмигал и още към 100 делегати от Украйна. Преди войната президентът Володимир Зеленски също възнамеряваше да дойде в Швейцария, само че в този момент той ще направи послание към конференцията посредством видеовръзка.

Сред схемите за финансиране на възобновяване на Украйна е и нов фонд, който ще бъде основан от Европейската банка за възобновяване и развиване и който може да събере към 100 милиарда евро от членовете на Европейски Съюз и други страни по света.

Според изчисленията на Киевския стопански институт вредите, нанесени на украинските здания и инфраструктура, възлизат на съвсем 104 милиарда $: разрушени са към 45 милиона квадратни метра здания, 256 предприятия, 656 медицински заведения и 1177 образователни заведения. Експертите правят оценка вредите за украинската стопанска система на 600 милиарда $.

В последната си обява влиятелен сътрудник на списание Foreign Policy прави оценка разноските за следвоенното възобновяване на Украйна на повече от 1 трилион $.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР