Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски прогнозира, че френското предложение за

...
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски прогнозира, че френското предложение за
Коментари Харесай

Опозицията в Скопие очаква френското предложение да мине в парламента

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски предвижда, че френското предложение за започване на договаряния на Северна Македония за Европейски Съюз може да бъде утвърдено от Народното събрание на съвещанието в четвъртък.

Предложението се поддържа от ръководещата коалиция отпред със СДСМ и от по-малките албански партии.

" Информацията и фарсът може и да ви бъдат утвърдени от Народното събрание, само че няма да има смяна в конституцията ", сподели Мицкоски, представен от БГНЕС.

Той сподели, че в никакъв случай не е казвал, че ще поддържа включването на българите в македонската Конституция.

Гласуването на преговорната рамка става с нормално болшинство, до момента в който смяната на конституцията е належащо две трети болшинство в македонския парламент, което на този стадий мъчно може да бъде обезпечено поради острата опозиция на ВМРО- ДПМНЕ. Едно от изискванията към Скопие, с цел да стартира действителни договаряния за участие в Европейски Съюз, е да промени конституцията си и да впише българите наедно с останалите народности.

На този декор към този момент 10 дни в Скопие се провеждат митинги против така наречен френско предложение, които минават с антибългарски викания.

Управляващите чакат явен мандат за договаряния

Македонският външен министър Буяр Османи разяснява, че Народното събрание би трябвало да даде явен мандат на държавното управление какво може и какво не може да се прави по време на преговорния развой.

" Всички спекулации в обществото по отношение на предлагането са неоснователни, хората се нервират ненужно, езикът е явен, историческите въпроси не са аршин за прогрес в процеса, има " цялостен " старт на договарянията незабавно откакто приемем рамката. Няма побългаряване, няма налагане, никой не може да промени нашите книги и монументи. Това са плашила, които се употребяват за печелене на политически точки и по никакъв метод не са в полза на жителите ", уточни Османи, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му ползата на жителите в този момент е " да вървим към Европейски Съюз и да укрепваме демократичните институции ".

" Нека да стартираме процеса и по време на договарянията ще преодолеем всички разлики, би трябвало да сложим завършек на цикъла на омразата, в който сме влезнали с България ", добави Османи.

Съпротивата продължава

На този декор 800 интелектуалци от Република Северна Македония - " учители, професори, учени, лекари, обществени и културни дейци, педагози, художници, публицисти и всички, които оказват помощ за възпитанието и образованието на нашите генерации ", излязоха с отворено присмо.

" Предложението на френското председателство, в което двустранните протоколи с България стават неразделна част от преговорния развой, ще сведе македонския народ и македонския език до едностранчиво изказване, което няма годност пред институциите на Европейски Съюз ", пишат те.

" Македонският народ ще бъде дърво без корен и няма да има опция да изрази своята последователност във времето и пространството. С това предложение, още преди да стартира преговорният развой, македонците ще бъдат сведени до изкуствена структура от 1944 година Македонският език ще бъде исторически фиктивен за Европейски Съюз ", написа в обръщението.

Подписалите го приканват президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, да каже ясно и високо, че не е склонен " с предлагането на господин Макрон, което в действителност пази българските националистически хрумвания, в които се признава ликвидирането на идентичността на Македония и македонската самородност ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР