Лидерът на руските наемници Евгений Пригожин е в Санкт Петербург

...
Лидерът на руските наемници Евгений Пригожин е в Санкт Петербург
Коментари Харесай

Президентът на Беларус: Пригожин е в Русия седмици след бунта

Лидерът на съветските наемници Евгений Пригожин е в Санкт Петербург и неговите войски от „ Вагнер “ са останали в лагерите, където са били преди краткотрайния протест против Москва, съобщи президентът на Беларус в четвъртък, представен от „ Асошиейтед прес “.

Беларуският президент Александър Лукашенк о оказа помощ за постигането на договорка за Пригожин да приключи протеста си на 24 юни в подмяна на прошка и гаранции за сигурност за него и неговите бойци и позволение да се реалокира в Беларус.

Въпреки това се появиха малко детайлности от съглашението и местонахождението и бъдещето на шефа на компанията „ Вагнер “ и неговата частна войска остават неразбираеми. Кремъл отхвърли да разяснява местоположението или придвижванията на Пригожин след несполучливия протест.

След като предходната седмица сподели, че Пригожин е в Беларус, Лукашенко разяснява пред интернационалните кореспонденти в четвъртък, че водачът на наемниците е в Санкт Петербург , а войските на „ Вагнер “ към момента са в лагерите си. Той не посочи местоположението на лагерите, само че наемниците на Пригожин са се сражавали дружно с съветските сили в Източна Украйна преди протеста им.

Лукашенко акцентира, че неговото държавно управление е предложило на „ Вагнер “, частен боен реализатор, учреден от Пригожин, потреблението на беларуски военни лагери, само че компанията не е взела дефинитивно решение. На въпрос дали Пригожин и неговите наемници ще се реалокират в Беларус , Лукашенко отговори уклончиво, че това ще зависи от решенията на шефа на „ Вагнер “ и съветското държавно управление. Беларуският водач сподели, че не счита, че наличието на „ Вагнер “ в Беларус може да докара до дестабилизация на страната му.

По време на късия си протест те бързо превзеха южния съветски град Ростов на Дон и превзеха военния щаб там, преди да тръгнат към съветската столица. Пригожин го разказа като „ марш на справедливостта “ за премахване на съветския министър на защитата и началника на Генералния щаб.

Пригожин твърди, че войските му са се доближили на към 200 километра (около 125 мили) от Москва, когато им е наредил да спрат настъплението според договорката, подписана с посредничеството на Лукашенко.

Неуспешният протест представляваше най-голямата опасност за съветския президент Владимир Путин за повече от две десетилетия на власт и разкри слабостта на Кремъл, подкопавайки престижа на Путин. 

Изтребителите на „ Вагнер “ срещат слаба опозиция , разбивайки понякога блокади по пътищата и сваляйки минимум шест хеликоптера и аероплан на командния пункт, убивайки минимум 10 летци.

Изявлението на Лукашенко последва известия в съветски медии, съгласно които Пригожин е бил видян в Санкт Петербург, вторият по величина град в Русия. Присъствието му се преглежда като част от съглашения, които му разрешават да завърши делата си там. 

Руските медии настояват, че Пригожин е изтеглил пари в брой, които са били иззети по време на обиски в офисите му, както и дребен боеприпас от оръжия, които е държал в дома си в Санкт Петербург.

Руският онлайн вестник „ Фонтанка “ разгласява видеоклипове и фотоси от луксозното имение на Пригожин и някои негови персонални движимости, в това число сбирка от перуки в разнообразни цветове. Той също по този начин разгласява сбирка от селфита, които го демонстрират по какъв начин театралничи с разнообразни перуки и непознати униформи, явно отражение на разполагането на Вагнер в Сирия и няколко африкански страни.

Лукашенко посочи, че е предизвестил Пригожин, че той и войските му ще бъдат унищожени, в случай че не съумеят да сключат договорка за преустановяване на техния протест и че Беларус ще изпрати бригада, с цел да помогне за отбраната на Москва. Той твърди, че протестът може да докара до огромни кръвопролития и да вкара Русия в революция.  Лукашенко добави още:

„ Беше належащо да го пресечем в зародиш. Беше доста рисково, както демонстрира историята . “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР