Лидерът на пакистанските талибани молла Фазлула е бил ликвидиран вчера

...
Лидерът на пакистанските талибани молла Фазлула е бил ликвидиран вчера
Коментари Харесай

Дрон на САЩ уби лидера на талибаните в Афганистан

Лидерът на пакистанските талибани молла Фазлула е бил премахнат през вчерашния ден при американски въздушен удар покрай границата с Афганистан, съобщи Ройтерс като се базира на почитан представител на афганистанското министерство на защитата.

Американските военни оповестиха през вчерашния ден, че са нанесли удар против върховен пълководец на бунтовниците в провинция Кунар и че евентуално целта е бил Фазлула - водач на пакистанската радикална формация "Техрик и талибан Пакистан " ( "Движение на пакистанските талибани ").

Говорителят на министерството на защитата в Кабул Мохамад Радманеш удостовери, че измежду убитите при въздушния удар е и Фазлула, съобщи Франс прес. Той добави, че в Кунар е била извършена взаимна американско-афганистанска интервенция.

По-рано през днешния ден телевизионният канал "Толо нюз " заяви, като се базира на осведомени източници, че молла Фазлула е бил премахнат при удар на американски дрон в Източен Афганистан. По информация на медията, ударът е нанесен в сряда в граничната с Пакистан провинция Кунар. Заедно с Фазлула са убити още четирима полеви командири.

На 9 март Държавният департамент на Съединени американски щати даде обещание 5 млн. $ премия за информация за талибанския предводител.

Групировката "Техрик и талибан Пакистан " е тясно обвързвана с терористичната мрежа "Ал Кайда ". Тя има обща идеология с афганистанските талибани, само че работи независимо.

Молла Фазлула е най-издирваният в Пакистан въстаник, добил злокобна популярност поради голям брой набези, измежду които офанзивата против учебно заведение в Пешавар през 2014 година, в която починаха 132 деца, и опита за ликвидиране на ученичката Малала Юсуфзаи, която по-късно получи Нобелова премия за мир. Фазлула е обвързван и с опита за атентат с кола бомба на Таймс скуеър в Ню Йорк през 2010 година, напомня Франс прес.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР