Лидерът на коалицията Изправи се.БГ! Ние идваме! Мая Манолова обяви

...
Лидерът на коалицията Изправи се.БГ! Ние идваме! Мая Манолова обяви
Коментари Харесай

Мая Манолова внася законопроект за цената на водата, иска незабавно изслушване на КЕВР |

Лидерът на обединението " Изправи се.БГ! Ние идваме! " Мая Манолова разгласи на брифинг, че парламентарната група внася законопроект за изменение Закона за контролиране на ВиК услугите. 

От групата ще изискат и чуване на КЕВР още през тази седмица поради желанието на регулатора да увеличи цената на водата приблизително с 30% от 1 януари 2022 г. 

" След повдигането на цените на парното, тока, природния газ и главните артикули за семействата ще бъде невероятно да заплащат нова, по-висока цена на водата ", сподели още Манолова. 

По думите ѝ обединението цели да даде " глътка въздух на българските фамилии, с цел да могат да оцелеят ". Лидерът на обединението изясни, че на 31 декември изтича 5-годишният интервал след започването на водната промяна. " Нищо положително не се случи за българските жители, а единствено годишно повишение на цената на водата - нито качеството на питейната вода се увеличи, нито течовете стопираха ", уточни тя. 

Според нея резултатът е един - " плащате повече, а не получавате нищо по-добро ".

" Вчера са оповестени на уеб страницата на КЕВР бизнес проектите на обособените ВиК сдружения ", съобщи водачът на " Изправи се! Ние идваме! ".

Манолова изясни, че в претекстовете към законопроекта са добавени в таблици и какви цени желаят сдруженията за идващия 5-годишен интервал, като нарастването стига до 125% в Сливен, а в Шумен, където " водата е негодна за пиянство " - през 2022 година цената ще е 4,60 лева, а в края на 2026 година ще е 6,50 лева " Увеличение с 90% на вода, която е негодна за пиянство ", счита тя. 

В законопроекта си от обединението оферират бизнес проектите да бъдат отсрочени с една година, както и да не бъдат за 5, а за 3 години. 

" Не е ясно по какъв начин КЕВР и ВиК асоциациите са пресметнали главните параметри, които въздействат на определянето на цената на водата след пет години ", посочи Манолова.

Освен това се предлага и по-справедлив механизъм, посредством който да се дефинира цената на водата за 2022 година, като за база се употребява цената за 2021-ва година, като би трябвало да се регистрира и осъществяването на другите индикатори.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР